Nederlandse jongeren drinken en roken minder

Ook op internationaal niveau daalde het aantal jongeren dat drinkt of rookt.

Het onderzoek werd in 42 landen uitgevoerd.
Het onderzoek werd in 42 landen uitgevoerd. ANP / Koen Suyk

Nederlandse jongeren zijn minder gaan roken en drinken. Dat schrijft Universiteit Utrecht, dat bijdroeg aan onderzoek van de WHO naar de Europese en Amerikaanse gezondheid van jongeren. De verzamelde gegevens zijn van 2013.

Aan het zogenoemde HBSC-rapport werkten ook het Trimbosinstituut en het Sociaal Cultureel Planbureau mee. Wereldwijd namen 200.000 kinderen in de leeftijd van 11, 13 en 15 jaar uit 42 landen deel aan het onderzoek. Het rapport komt sinds 2002 elke vier jaar uit. Het voorlaatste meetjaar was 2009.

Het percentage van de Nederlandse vijftienjarigen dat ooit heeft gerookt, daalde van 44 naar 34 procent, schrijft ANP. Het percentage dat wekelijks drinkt, ging van 22 naar 16 procent. Ook op internationaal niveau daalde het aantal jongeren dat drinkt of rookt. De daling was internationaal het grootst onder meisjes. Het aantal jongeren dat al vroeg experimenteerde op seksueel gebied, daalde ook.

Meer comazuipers

Eerder deze maand bleek juist dat het aantal jonge comazuipers in Nederland in 2015 met bijna 20 procent is gestegen. NRC-redacteur Martin Kuiper schreef:

“Terwijl in 2014 783 kinderen door overmatige alcoholconsumptie in het ziekenhuis terecht kwamen, waren dat er in 2015: 931. Het merendeel van de kinderen – ongeveer evenveel jongens als meisjes – werd opgenomen met een alcoholvergiftiging.”

De cijfers kwamen ruim twee jaar na invoering van de Drank- en Horecawet, die verkoop van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar juist strafbaar stelt.