Moeder Teresa in september heilig verklaard

Moeder Teresa was al zalig verklaard en wordt op 4 september heilig verklaard in de Rooms-Katholieke Kerk.

Het leven van Moeder Teresa stond in het teken van helpen van de armen. Foto Jean-Claude Delmas / AFP

Moeder Teresa wordt op 4 september heilig verklaard in de Rooms-Katholieke Kerk. Paus Fransiscus kondigde dat dinsdag aan tijdens een bijeenkomst met kardinalen, meldt persbureau AP. De heiligverklaring is een vervolg op de zaligverklaring, waarvoor twee wonderen zijn vereist.

De katholieke zuster was in 2003 al zalig verklaard door wijlen paus Johannes Paulus. Daarvoor is één wonder vereist. Paus Franciscus erkende eerder al een tweede wonder: de onverklaarbare genezing van een man die een dodelijke hersentumor had. Familieleden van de man baden tot Moeder Teresa en hij herstelde.

Een zalige mag alleen vereerd worden binnen een of enkele bisdommen, kerkprovincies, religieuze orden of congregaties. Een heilige wordt binnen de hele katholieke wereldkerk vereerd. Eenmaal heilig verklaard kan een heilige niet meer als heilige geschrapt worden.

Internationaal icoon

Moeder Teresa, geboren als Agnese Gonxha Bonjaxhiu in Albanië, werd een internationaal icoon. Het leven van Moeder Teresa stond in het teken van helpen van de armen. Met een tiental nonnen stichtte ze de orde van de Missionarissen van Naastenliefde op, een religieuze orde voor zusters in Kolkata. Die is nog altijd wereldwijd actief.

In 1979 ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede. Haar geuzennaam was ‘Heilige van de Goot’ wegens haar onvermoeibare inzet voor leprozen en andere zieken en achtergestelde armen. Achttien jaar later, in 1997, overleed ze op 87-jarige leeftijd.

Ook kritiek op Moeder Teresa

Onze toenmalige correspondent Floris van Straaten schreef na de dood van Moeder Teresa in een necrologie:

“Moeder Teresa en haar Zusters van Barmhartigheid brachten de zieken en stervenden naar hun tehuizen en wasten en verzorgden hen. Velen bezweken alsnog maar niet zonder althans nog enige liefde te hebben genoten.”

“Moeder Teresa kon desondanks allerminst op universele bijval rekenen. Veel progressieven in het Westen ergerden zich aan haar felle kritiek op abortus, door haar steevast omschreven als ‘de grootste bedreiging van de wereldvrede’. Ze betichtten haar bovendien van hypocrisie: door zich wel voor de armsten in te zetten maar niets te doen tegen de oorzaken van armoede zou ze slechts de ellende helpen bestendigen. Moeder Teresa zelf beschouwde dit altijd als een miskenning van haar werk. Ze was immers geen sociaal werker.”

    • Marissa van Loon