Meer is meer

David Bowie en Iman, Carine Roitfeld, Karl Lagerfeld, Mario Testino en Inez en Vinoodh. Allemaal stonden ze aan de wieg van het Amerikaanse tijdschrift V Magazine toen dat in 1999 werd opgericht. En allemaal staan ze in de honderdste editie die deze maand uitkwam. V magazine is een tijdschrift vol ‘fashion with a capital V’, maar staat vooral vol bekende koppen en namen. En controverse. Zo fotografeerde Chanels hoofdontwerper Karl Lagerfeld voor ‘The Rebel Issue’ (nr. 91) popster Miley Cyrus in haar geboortekostuum, want „wat is er leuker dan de bourgeoisie shockeren?” En zagen we Lady Gaga op één van de 16 (!) covers die ze voor de voorlaatste editie ontwierp met verloofde Taylor Kinney, zittend op een wit doek, hun naakte lichamen besmeurd met verf. Ze zouden net de liefde hebben bedreven.

Voor de jubileumeditie zijn er drie covers met Britney Spears, gefotografeerd door Mario Testino. Want „alleen deze ster heeft een carrière die gelijktijdig werd geboren met het tijdschrift”, schrijft muziekjournalist John Norris in het interview. V werd in hetzelfde jaar uitgebracht als Spears’ hit ‘...Baby One More Time’. In niet veel meer dan een setje ondergoed en met de harige armen en benen van fitnessmodel Brandon White.

    • Astrid van Rooij