Vluchtelingen zoeken gat in de grens, deel teruggestuurd

Migranten raken in de problemen bij het oversteken van een rivier, maandag, op weg naar de Macedonische grens . Bij het Griekse Idomeni zijn ongeveer 12.000 migranten gestrand nadat de landen langs de route van Oostenrijk tot Macedonië de grenzen hadden gesloten. Foto DANIEL MIHAILESCU/AFP

Meer dan duizend vluchtelingen zijn maandag weggetrokken uit het tentenkamp bij het Griekse plaatsje Idomeni, op zoek naar een gat in het grenshek met Macedonië. Wandelend door drassige velden en wadend door rivieren, trachtten ze zo hun weg langs de Balkanroute richting West-Europa voort te zetten. Maandagnacht werden er volgens de Macedonische politie zeshonderd met vrachtwagens weer teruggebracht.

De groep maakte deel uit van de naar schatting 12.000 mensen die gestrand waren in de velden bij Idomeni nadat de landen langs de route van Oostenrijk tot Macedonië, een voor een hun grenzen hadden gesloten voor migranten. Na de regen van de laatste dagen, is de toestand in het kamp precair geworden. Zorgverleners stelden dit weekend bij een Syrisch meisje hepatitis A vast, doorgaans overgedragen via water of voedsel dat besmet is met de uitwerpselen van een geïnfecteerd persoon.

Toch willen veel migranten die hier vastzitten liever niet terug naar kampen elders in Griekenland. Daar is hun situatie onzeker: zij die in aanmerking komen voor asiel, weten niet hoe lang de procedure duurt en in welk land van de EU ze uiteindelijk zullen belanden. Voor anderen dreigt op termijn uitzetting. Dit terwijl vrijwel iedereen naar West-Europa wil.

 

: Flüchtlinge überqueren Fluss

Geplaatst door Paul Ronzheimer op maandag 14 maart 2016

Eerder verklaarde de Macedonische politie lijken van drie migranten gevonden te hebben die verdronken zouden zijn bij een rivieroversteek bij de Griekse grens.

In september kwam al een gelijkaardige mars van vluchtelingen op gang langs de snelweg Boedapest-Wenen. Toen ging het om enkele duizenden migranten die in het oostelijke station van de Hongaarse hoofdstad de toegang tot treinen naar Oostenrijk geweigerd werd. Hun actie deed de Hongaarse regering uiteindelijk zwichten: ze liet de wandelende migranten in bussen richting de Oostenrijkse grens brengen.

    • Roeland Termote