Kijken: 360-graden-video in vluchtelingenkamp Irak

Twee Amsterdamse filmmakers maakten vier portretten van vluchtelingen in het noorden van Irak.

Tan en Van Apeldoorn maken een 360-graden-video in een vluchtelingenkamp in het noorden van Irak.
Tan en Van Apeldoorn maken een 360-graden-video in een vluchtelingenkamp in het noorden van Irak. VR Gorilla

Vier vluchtelingen in het noorden van Irak, twee Amsterdamse filmmakers, één 360-graden-camera. Dat is in het kort het project van Daan Tan (30) en Peter van Apeldoorn (34): The Pursuit of Happiness. De filmmakers en Stichting Vluchteling sloegen de handen ineen en afgelopen december vertrokken ze naar Irak.

In Irak brachten ze in beeld hoe het leven in de vluchtelingenkampen verloopt. De video’s zijn in virtual reality: je ziet waar de vier vluchtelingen wonen, hoe het er daar uitziet, wat er gebeurt in het kamp.

Bekijk hieronder de 360-graden-video over Zaki (42), een man met tien kinderen, die Aleppo ontvluchtte:

De mannen waren zes dagen in Irak en hadden vier draaidagen. Het begon met een screening. Het International Rescue Committee (IRC) hielp de filmmakers daarbij: zij regelden bijvoorbeeld zes mannen tussen de dertig en veertig die in het kamp wonen. Na een kort gesprek kozen Tan en Van Apeldoorn een kandidaat die ze de hele dag interviewden en filmden. Dat bleek soms lastig, vertelt Daan Tan:

“We zetten een knop om. Met respect en begrip interviewden we de mensen. We namen de tijd om hun verhaal te horen. Maar ja, het is natuurlijk raar om die rol als filmmaker te hebben: ‘Doet hij het goed op camera?’ en ‘Wat is zijn verhaal?’.”

De mannen vonden het “opvallend” dat ze niet één keer iemand hoorde zeggen dat hij naar Europa of Nederland wilde. Tan: “Iedereen die wij spraken hoopt terug naar huis te kunnen. Naar waar ze vandaan komen.” Met de video’s hopen de mannen meer begrip te tonen. Met virtual reality kan dat goed, menen ze. “Als je door een VR-bril naar deze video’s kijkt, kun je niet meer wegkijken.”

Bekijk hieronder de 360-graden-video over Fenjeh, een Syrische moeder van drie kinderen. Het jongste kind is geboren in het kamp: