Htin Kyaw is de nieuwe president van Myanmar

Hij is een vertrouweling van de populaire NLD-partijleidster en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.

Htin Kyaw vorig jaar.
Htin Kyaw vorig jaar. REUTERS / Soe Zeya Tun

De 69-jarige Htin Kyaw is door het parlement gekozen tot de nieuwe president van Myanmar, zo meldt AP. Kyaw is een vertrouweling van de populaire NLD-partijleidster en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi.

De econoom werd eerder deze maand voorgedragen. Daarmee was al bekend dat hij naar alle waarschijnlijkheid de eerste democratisch gekozen president van Birma in ruim vijftig jaar zou worden.

Kyaw kreeg 360 van de 652 stemmen. Hij sprak nadat hij was verkozen van een “overwinning voor de bewoners van Myanmar”.

Op 8 november haalde de NLD bij de verkiezingen een absolute meerderheid in beide kamers van het parlement. De grondwet bepaalt dat mensen die kinderen in het buitenland hebben, geen president mogen worden. Het gewraakte artikel werd in 2008 opgenomen in de grondwet met als doel Suu Kyi – die twee Britse zoons heeft – te blokkeren. De partijleidster onderhandelde na de verkiezingen nog met het leger over een eventueel presidentschap, maar zonder succes.

De naar voren geschoven econoom heeft gestudeerd aan de universiteiten van Rangoon en Oxford en komt uit een familie van politiek geëngageerde intellectuelen.  Op 1 april treedt hij aan als president.