Hoge functionaris linkt American football aan vorm hersenschade

De NFL heeft altijd geweigerd een standpunt over CTE in te nemen. Er loopt een rechtszaak van oud-profs tegen de NFL.

Een speler van de Minnesota Vikings ligt op de grond na een botsing. Foto Allen Fredrickson / Reuters

Een hoge functionaris bij de NFL, de American football-profcompetitie in de VS, heeft voor het eerst gezegd dat er een link is tussen hoofdbotsingen tijdens het spelen van football op het hoogste niveau en chronische traumatische encefalopathie (CTE), een vorm van permanente hersenschade. Dat schrijven Amerikaanse media.

Tijdens een hoorzitting van het House Committee on Energy & Commerce in Washington kreeg Jeff Miller, een hoog lid van de NFL-commissie op het gebied van gezondheid, een vraag over een onderzoek van een neuropatholoog uit Boston. Uit dat onderzoek blijkt dat 90 van de 94 onderzochte voormalig NFL-spelers tekenen van CTE toonden. Daarop werd aan Miller gevraagd of hij vindt dat er een verband is tussen football en de ziekte.

Miller antwoordde:

“Het onderzoek van dokter McKee toont zeker aan dat een aantal voormalige NFL-spelers gediagnosticeerd zijn met CTE, dus het antwoord op die vraag moet absoluut ja zijn. Maar er zijn ook nog een aantal vragen die dat oproept.”

Lees ook over de film Concussion en CTE: De meedogenloze werkelijkheid van American football

Rechtszaak

De NFL heeft altijd geweigerd een standpunt in te nemen of hoofdblessures die opgelopen worden tijdens American football CTE kunnen veroorzaken. Sterker, de NFL heeft begin deze eeuw onderzoek naar CTE onder NFL-spelers tegengewerkt. In 2015 kwam de film Concussion uit over dokter Bennet Omalu, die CTE voor het eerst bij footballspelers ontdekte, en de pogingen van de NFL om dat onderzoek te dwarsbomen. Een aantal maanden terug zei Mitch Berger, een neurochirurg die de NFL-commissie voorzit op het gebied van hersenschade op de lange termijn, nog stellig dat er geen bewezen verband bestaat.

Er loopt een rechtszaak tegen de NFL, aangespannen door duizenden voormalige profspelers. De NFL hoopt die zaak voor 1 miljard dollar te schikken. De bond wordt door de klagers verweten al tientallen jaren op de hoogte te zijn van de risico’s van de sport. Of de opmerkingen van Miller gevolgen hebben voor die rechtszaak, is nog onduidelijk.

    • Joram Bolle