Longreads

Hoe Dropbox z’n eigen ‘box’ bouwde

WIRED schreef een longread over de strijd om de servers in de wereld van de techreuzen.

Dropbox bestaat sinds 2008. Dropbox

Opslagprogramma Dropbox is te vinden op menig bureaublad. In de acht jaar dat het techbedrijf bestaat, heeft het miljarden bestanden online bewaard. Maar niet op eigen opslagruimte, voornamelijk op die van Amazon, zo schrijft WIRED. Het technologieblad schreef een longread over de dappere verhuizing van Dropbox naar eigen “superservers”.

Het bedrijf Dropbox, geboren in San Francisco, laat gebruikers bestanden opslaan en gebruiken op hun laptop, telefoon en tablet. 500 miljoen mensen deden dat al (eens).

Zoals veel andere webbedrijven, gebruikte Dropbox iets dat de “Amazon cloud” wordt genoemd. Dat is een populaire service van ‘s wereld grootste online retailer. Amazon biedt een dienst aan waarbij bedrijven met hun eigen software de cloud van Amazon kunnen gebruiken. Oftewel: de miljarden bestanden werden éigenlijk opgeslagen bij Amazon.

In tweeënhalf jaar is Dropbox bezig geweest met een enorme verhuizing: 90 procent van wat bij Dropbox staat opgeslagen, heeft het bedrijf kunnen verschepen naar een eigen infrastructuur van zelfgemaakte “superservers”. Dropbox heeft z’n eigen box gebouwd, zo beschrijft WIRED het. Zo’n verhuizing is nogal wat, als miljarden bestanden niet verloren mogen gaan.

Amazon domineert op het gebied van de cloud. En de belangrijkste concurrenten voor Amazon zijn daarbij Google en Microsoft. Dropbox wil daarbij horen, schrijft WIRED. Maar zie die reuzen maar eens bij te benen. Het blad noemt de verhuizing een stap dan ook een dappere, maar ook een riskante.

    • Liza van Lonkhuyzen