Gelijk halen? Dan koop je een advies

Stemming van de dag. Een slimme poging tot obstructie zal de Mediawet niet tegenhouden.

De sluwe vos Jan Nagel

Jan Nagel. Iemand uit de categorie sluwe vos die nooit zijn streken verliest. Met zijn 76 jaar is de fractievoorzitter van 50Plus in de Eerste Kamer de oudste parlementariër van het Binnenhof. Maar zeker is de schaker Nagel ook het meest ervaren in het gebruikmaken van de politieke trukendoos.

Op het laatste moment probeerde hij vorige week met een trouvaille de veel en langdurig besproken Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (VVD) alsnog te torpederen. Want Jan Nagel komt niet alleen op voor ouderen maar ook voor het eveneens op leeftijd zijnde publieke omroepbestel. Begrijpelijk voor iemand die zijn hele werkzame leven sleet bij de VARA.

Zoekt steun bij de Grondwet

Uit de wandelgangen

Overigens was tot voor kort een meerderheid in de Eerste Kamer tegen de wet. Maar na een waslijst aan toezeggingen van de staatssecretaris ontstond er toch een meerderheid voor zijn mediawet. Maar kan dat zomaar? De Senaat is toch geen Tweede Kamer? Hét moment voor Jan Nagel om zijn laatste troef uit te spelen. Hij stuurde al zijn medeleden een rapport van Stibabo, bureau voor beleidsanalyse en bestuursondersteuning. Gerund door de met emeritaat zijnde Groningse staatsrechtdeskundige professor Douwe Jan Elzinga. Zijn belangrijkste conclusie: de wijze waarop de Senaat de mediawet wilde gaan afhandelen was „in strijd met de Grondwet”.

En noemt D66 wonderlijk

Hoezo? vroeg senator en hoogleraar staatsrecht aan eveneens de Rijksuniversiteit Groningen Hans Engels (D66) zich af. „Op dit blijkbaar door Jan Nagel van 50Plus betaalde advies valt in mijn ogen veel af te dingen”, twitterde hij. Volgens Engels staat nergens in de Grondwet dat de Eerste Kamer zich terughoudend moet opstellen. Hij beschouwt Elzinga’s advies als typisch zo’n stuk dat de opdrachtgever gelijk moet geven.

Jan Nagel geeft toe dat hij betaald heeft voor het onderzoek. „Hoeveel doet er niet toe. Ik had een limiet”, zegt hij. En de kritiek van D66? „Wonderlijk dat een partij die ooit het bestel zou laten ontploffen en de Eerste Kamerwilde afschaffen nu koploper is in het in stand houden ervan”.