Economie

‘Flipkart overwoog zich te verkopen aan Amazon’

Flipkart was bijna verkocht aan Amazon, Muji breidt uit in de Verenigde Staten en fans moeten nog iets langer wachten op Sony’s Playstation VR.

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De succesvolle Indiase start-up Flipkart overwoog zichzelf te verkopen aan het Amerikaanse Amazon, zo tekent Economic Times op na gesprekken met investeerders. De gesprekken tussen de bedrijven in e-commerce vonden plaats in het laatste kwartaal van 2015.

Volgens Economic Times benadrukten de bronnen ook dat de gesprekken nu voorbij zouden zijn. Flipkart ontkent de berichten, en zegt ook niet op zoek te zijn naar nieuw kapitaal. Binny Bansal, CEO van Flipkart:

Alle geruchten zijn onjuist en ongefundeerd. Flipkart is nog altijd de marktleider in India en we gaan die positie lang volhouden.

Waar of niet, dat er gesprekken hebben plaatsgevonden is belangrijk omdat het ’t beeld van de Indiase ecommerce markt veranderd, vindt de Economic Times. Bovendien roept het vragen op over de capaciteit van Indiase startups om langdurige gevechten te voeren om marktdominantie.

Muji breidt uit in de Verenigde Staten

Nu Muji China veroverd heeft, richt het winkelconcern zijn blik op de Amerikaanse markt. Dat meldt de Nikkei Asian Review. De eerste winkel werd in oktober vorig jaar in het New Yorkse Manhattan geopend. In China heeft Muji inmiddels 140 filialen.

De Japanse winkel verkoopt simpele huishoudelijke spullen. De Japanse ontwerpcultuur lijkt veel op de Scandinavische cultuur, vertelde Naoko Yano, hoofd planning en design, eerder bij Quartz. Ze zei ook dat Muji wereldwijd op zoek is naar lokale producten die bij de filosofie van het bedrijf passen. Die filosofie luidt: ‘simpliciteit is luxe’.

Lancering Sony Playstation VR vertraagd

Liefhebbers moeten nog een half jaar wachten op de PlayStation VR van Sony. Het bedrijf heeft de presentatie van het apparaat met een paar maanden uitgesteld, waardoor het volgens The Wall Street Journal, concurrenten een half jaar voorsprong geeft.

De headset voor de PlayStation 4 ligt wereldwijd niet in juni, maar in oktober in de winkels. De prijs varieert van 399 dollar (360 euro) in de Verenigde Staten tot 349 pond (444 euro) in het Verenigd Koninkrijk en 44.980 yen (357 euro) in Japan.

WSJ voorspelt dat de virtual reality-technologie een enorme markt zal creëren. Dat is dan ook de reden dat Sony de première van het apparaat uitstelt. Het bedrijf wil zeker weten dat er voldoende apparaten verscheept worden naar alle uithoeken van de wereld, en dat er genoeg software beschikbaar is.