Evenement Veenendaal voor vluchtelingen uitgesteld na dreigementen

Volgens Stichting Gastgezin voor een Vluchteling is het een onverantwoord risico om een dansfeest met vluchtelingen door te laten gaan.

Asielzoekers gaan een blokje om in de buurt van de tijdelijke noodopvanglocatie Heumensoord bij Nijmegen. Foto Jerry Lampen / ANP

Het evenement ‘Dansen met Vluchtelingen’ dat op 17 maart in Veenendaal gehouden zou worden, is tot nader order uitgesteld. Dat heeft de organisatie van het evenement dinsdagavond bekendgemaakt op Facebook.

De organisatie, Stichting Gastgezin voor een Vluchteling, schrijft:

“De reden voor het afblazen van het evenement is gebaseerd op een inschatting van de risico’s ten aanzien van de veiligheid. Mede op basis van bedreigingen die zijn geuit rondom het feest is, na overleg met de politie en de gemeente Veenendaal, door de organisatoren besloten het feest uit te stellen.”

Stichting Gastgezin voor een Vluchteling is een initiatief “om vluchtelingen in Nederland gastvrij te ontvangen en te helpen”. Het feest was bedoeld om ruimte te bieden aan ontmoetingen tussen gastgezinnen en vluchtelingen. Het had plaats moeten vinden in De Basiliek in Veenendaal.

Jurrien ten Brinke van de stichting zegt in een verklaring “geraakt” te zijn door de bedreigingen:

“Wij willen ons zeker niet laten intimideren door haat maar ons juist inzetten voor compassie en verbinding.”

Eind december werd een gratis zwemochtend voor vluchtelingen in Ede afgelast. Dat gebeurde nadat een schrijver in een brief in een lokale krant waarschuwde voor “ongeregeldheden zoals in Geldermalsen”.

De volledige verklaring op Facebook:

    • Joram Bolle