Bonobo reageert sneller op positieve dan negatieve emoties

Ze reageren sneller op foto’s van seksende, vlooiende of gapende soortgenoten dan op foto’s van dreigende bonobo’s.

Bonobo’s in de Apenheul.
Bonobo’s in de Apenheul. Foto Hugh Jansman

Bonobo’s zijn gevoelig voor de positieve emoties van andere bonobo’s. Ze reageren sneller op foto’s van seksende, vlooiende of gapende soortgenoten dan op foto’s van dreigende bonobo’s. Mensen en chimpansees hebben juist meer aandacht voor negatieve emoties van anderen. Dat blijkt uit experimenten die Mariska Kret uitvoerde met bonobo’s uit de Apenheul. Haar onderzoek stond dinsdag in PNAS.

Krets onderzoek is een bevestiging de vredelievende reputatie van de bonobo. Bonobo’s zijn samen met chimps de naaste verwanten van de mens. Maar waar chimpansees bekend staan om agressieve groepsleven, zijn bonobo’s opvallend lief. Ze spelen, seksen en vlooien veel vaker dan chimpansees.

Kret onderzocht vier bonobo’s. Ze liet kort twee foto’s zien, een ‘emotionele’ foto van een bonobo en een neutrale foto van een schaap of konijn. Daarna verscheen er een stip op één van de foto’s. Als de bonobo die aanraakte, kreeg hij een stukje appel of rozijn. De reactiesnelheid zegt iets over welke foto’s de meeste aandacht trekken.

De grootste verrassing was dat bonobo’s ook snel reageren op gapende soortgenoten. Gapen is ook voor bonobo’s aanstekelijk. En net als mensen, gapen ze eerder mee met familie of bevriende soortgenoten.

Lees ook: Emoties van de aardige mensaap, een interview met Mariska Kret