Elektronica over een dronebom

Gruwelijkheden kunnen prima onderwerp zijn voor theater en muziek. Zo zingt Anohni in Drone Bomb Me met fluweel-zwarte stem over een dronebom in Somalië. En toont De Welwillenden hoe het nazisme werd uitgevoerd en onderhouden door de bereidwillige burger.

Twee weken nadat er weer 150 mensen waren omgekomen door een dronebom in Somalië bracht Anohni (van Antony & The Johnsons) woensdag Drone Bomb Me uit. De single komt van Hopelessness, het album dat de Amerikaanse zangeres opnam met avant-gardeproducer Oneohtrix Point Never en beatsmid Hudson Mohawke.

„Drone bomb me, Blow me from the mountains, And into the sea”, playbackt nineties modelicoon Naomi Campbell vanaf een elektrische stoel, terwijl de tranen over haar wangen biggelen. De trapbeats zijn gemaakt met Mohawkes gebruikelijk gevoel voor pathos: laag, zwaar en met veel galmeffect. Het draagt allemaal bij aan het ontstellende drama dat zich in de videoclip ontvouwt. Terwijl Naomi huilt, en Anohni zingt met fluweel-zwarte stem zien we een groep donkere slangenmannen met wijd opengesperde ogen om elkaar heen draaien op de gedragen elektronica.

    • Rolinde Hoorntje