Eerste Kamer stemt in met flink aangepaste Mediawet

Het grootste deel van de Mediawet treedt overigens pas in werking nadat staatssecretaris Dekker een zogeheten reparatiewet door beide Kamers heeft geloodst.

Staatssecretaris Sander Dekker arriveert vrijdag op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto Martijn Beekman / ANP

De Eerste Kamer heeft dinsdag zoals verwacht ingestemd met de Mediawet van staatssecretaris Dekker (Cultuur, VVD). Het wetsvoorstel kon in de senaat rekenen op een kleine meerderheid van de stemmen. Een verrassing is dat niet, aangezien Dekker zijn wet de laatste tijd drastisch heeft aangepast aan de wensen van de Eerste Kamer.

Doordat die toezeggingen eerst weer via de Tweede Kamer moeten, gaat een groot deel van de wet voorlopig nog niet in. Pas zodra Dekker zijn tegemoetkomingen door beide Kamers heeft geloodst, treedt de volledige wet in werking. Het deel dat nu ingaat, heeft betrekking op de regionale omroepen.

Aanvankelijk had de Mediawet van Dekker al op 1 januari moeten ingaan, maar door bezwaren in de Eerste Kamer liep het voorstel vertraging op. De senaat eiste onder meer aanpassingen in de aansturing van omroepen. In het oorspronkelijke plan van Dekker zou de overkoepelende NPO meer te zetten krijgen over wat omroepverenigingen wel en niet mogen uitzenden.

Een strenge kijkwijzer voor reclames

Ook eiste de senaat dat Dekker, en de rest van het kabinet, zich op geen enkele manier meer bemoeit met de benoemingen van bestuurders en toezichthouders van de publieke omroep. De staatssecretaris deed bovendien enkele toezeggingen op het gebied van publieksbetrokkenheid bij de omroep en een strenge kijkwijzer voor reclames.

In het regionale gedeelte bracht Dekker eveneens veranderingen aan. De bezuinigingen op regionale omroepen worden namelijk met minstens een half jaar uitgesteld, zo kondigde de bewindsman vorige week aan. De dertien regionale omroepen hoeven daardoor in 2017 niet 17 miljoen euro, maar 8,5 miljoen euro te bezuinigen.

Een groot deel van de senaat had liever gezien dat Dekker de wet had aangehouden en de beloofde wijzigingen met een novelle (wetswijziging) zou regelen, in plaats van een reparatiewet. Maar Dekker overtuigde die groep door te zeggen dat dit de regionale omroepen, die moeten bezuinigen en samenwerken, in problemen zou brengen.

    • Joost Pijpker