Burgemeesters Zeeland willen meer politie op zee

De opsporing van criminelen op de Zeeuwse wateren schiet tekort. Door het gebrek aan controle wordt het drugssmokkelaars te makkelijk gemaakt cocaïne via Zeeland het land binnen te krijgen. Dat zeggen de burgemeesters van zes Zeeuwse gemeenten. Om de drugssmokkel effectief aan te pakken is volgens hen vooral meer politie op het water nodig.

De Zeeuwse havens zijn aantrekkelijk voor drugscriminelen. Er zetten veel grote containerschepen uit Zuid-Amerika koers richting de havens van Vlissingen en Terneuzen. Omdat het water in de provincie zo uitgestrekt is, laten drugskartels kleine motorbootjes de drugs oppikken. Alleen al dit jaar is er in Zeeland voor minstens 75 miljoen euro aan drugs gevonden. Om de problemen aan te pakken is er sinds half februari een speciale officier van justitie aangesteld, die zich bezig moet houden met de aanpak van ondermijnende criminaliteit in de Zeeuwse havens.

Maar dit is niet genoeg, zo stellen de burgemeesters van Vlissingen, Goes, Middelburg, Terneuzen, Borsele en Noord-Beveland tegenover NRC.

    • Bram Endedijk