Opinie

Dit is Harry van B., mafketel van de SP

Altijd leuk: bondgenoten die afgeven op elkaar. Niets zo geestdodend als medestanders die mekaar permanent bewonderen: Piet is zo’n warme collega. Ik waardeer Piet om zijn werklust. Gratuite praatjes die je van SP-Kamerlid Harry van Bommel niet hoeft te vrezen. Toen deze krant vorige week de bonte coalitie van tegenstanders van het Oekraïne-verdrag in kaart bracht, schrok Harry niet terug voor zijn oordeel over medestander Jan Roos van GeenStijl: ‘mafketel’.

Ik vraag me alleen af of hij zijn eigen mafketelgehalte een beetje in de gaten houdt.

Alle politiek vergt bondgenootschappen met andersdenkenden. In dit opzicht is die coalitie tegen het Oekraïneverdrag een knap staaltje. De PVV op één lijn met de Partij voor de Dieren. Het Burgercomité EU, tegen multinationals, met het Forum voor Democratie van conservatief Thierry Baudet. De SP met Raspoetin BV, producent van gesubsidieerde wc-rollen met anti-verdragsteksten.

Houdbaar? Elk monsterverbond is riskant. Ik zag dit weekeinde dat Marine Le Pen opnieuw een lening, 27 miljoen euro, bij Poetin aanvroeg: blijven Wilders en zijn kiezers dit door de vingers zien? De ChristenUnie zit in het Europarlement in één fractie met Alternative für Deutschland: kán dat, Gert-Jan Segers?

Dat de SP zich in het nee-kamp heeft gepositioneerd begrijp ik wel. Roemer gaf de partij een gouvernementeel imago: de SP bestuurt nu mee in Amsterdam en Utrecht. Maar het electorale effect is mager, en dat referendum een ideaal alibi het boze anti-gevoel terug te halen waarmee de partij in de jaren negentig groot werd.

Van Bommel, Kamerlid sinds 1998, weet daar alles van. Al hoorde hij zelf meteen bij de serieuze vleugel: toen Jan Marijnissen zich nog profileerde door Hemaworsten aan majesteit cadeau te doen, stond Harry, buitenlandwoordvoerder, al in de das dragende diplomatenstand.

Dus de vraag is: kan hij rond dat Oekraïnereferendum de boze buitenstaander spelen? Zo zag ik maandag voorbijkomen dat hij, goede gewoonte, weer deel is van een Kamercommissie die volgende week officieel een bezoek aan Oekraïne brengt.

Evengoed twitterde hij vrijdag: „Dinsdag ga ik gesubsidieerde WC-rollen verspreiden in de 2e Kamer. Veeg je ....af met dit verdrag!”

Argumentenloze stemmingmakerij van een routinier, die zelf ook weet dat hij holle praat uitslaat. Dus ik ben bang dat iemand hier iets te gretig de mafketel uithangt.