Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: Tonijnsalade uit de Malediven

Illustratie Jet Peters

Een van de dingen die ik het liefst op mijn brood smeer is tonijnsalade. Sjalotje snipperen, lepel mayo, beetje ketchup, druppel tabasco, paar kappertjes, peper en zout en een blikje tonijn. Zoals ze hem op de Malediven maken, heb ik tonijnsalade echter nog nooit gezien. Al is het maar vanwege de bereidingswijze. Het mengen doe je namelijk met de handen. Op de Malediven zeggen ze dat je hierdoor de ingrediënten in elkaar laat ‘smelten’. Wie wil, kan de bereiding ook terug vinden op YouTube. Zoek op het kanaal van Bart’s Fish Tales even naar tuna spread en je treft Bart van Olphen aan op de Malediven.

De skipjack tonijn, ook wel de gestreepte tonijn genoemd, is de tonijn die in ongeveer 95 procent van alle blikjes in Nederland zit. Hij wordt, in tegenstelling tot de blauwvintonijn, nog niet met uitsterven bedreigd. Toch kan het geen kwaad even te checken of er een duurzaamheidsmerk op het blikje staat.

Doe plastic handschoenen aan zodat je goed kunt kneden en je geen peper op je handen krijgt. Kneed in een kom de rode ui met de rode peper, de currybladen en het limoensap. Voeg ook ½ theelepel zout toe. Voeg de kokos en tonijn toe en meng voorzichtig met je handen tot de tonijn een fijne structuur heeft gekregen. Serveer met geroosterd brood of op toastjes.

    • Sam de Voogt