‘Cabaretshow Teeuwen op Lowlands grootste’

nrc.checkt: Dat meldden op 1 maart verschillende media, waaronder ook NRC.

no caption Foto Andreas Terlaak

De aanleiding

Lowlands verspreidde op 29 februari een persbericht, waarin stond: „Hans Teeuwen terug in het theater is al groot nieuws, maar Hans Teeuwen op Lowlands? Reusachtig! Voor zo’n headliner ruimen we natuurlijk ons koninklijk theater Alpha in, wat Echte Rancune op Lowlands meteen de allergrootste cabaretshow ooit in Nederland maakt.”

Waar is het op gebaseerd?

We bellen met de persvoorlichter van Mojo, dat Lowlands organiseert, om te vragen waarop de claim is gebaseerd. Zij zegt: „We hebben gekeken naar het aantal bezoekers dat in de tent kan – de Alpha, het hoofdpodium – en dat zijn er 20.000. Als het heel druk is kunnen er zelfs 25.000 mensen meekijken. Dan zijn de velden op de heuvels naast de tent ook vol, maar daar kun je het via een scherm volgen. Bij ons weten zijn er geen grotere shows geweest, gewoonweg omdat er geen venues (speellocaties, red.) zijn op deze schaal. Er zijn bij ons weten ook geen andere festivals die een cabaretier op het hoofdpodium hebben geprogrammeerd. Je hebt wel de Heineken Music Hall en Ziggo Dome, maar die zijn allebei kleiner dan de Alpha.”

En, klopt het?

Frank Verhallen, die diverse boeken schreef over cabaretgeschiedenis, denkt dat Lowlands gelijk heeft. „Eerst waren Carré, het Circustheater en Chassé de grote speelplekken. Hans Teeuwen en Najib Amhali stonden al wel in de Heineken Music Hall. Dan heb je het over maximaal 6.000 mensen. Maar er is nooit iemand anders geweest die op zo’n groot festival als Lowlands een voorstelling heeft gespeeld. Waarom zou je het ook willen? Voor 100 man merk je beter of een grap werkt. Voor 20.000 man sta je alleen maar te overleven.”

Eerst maar even uitzoeken hoeveel bezoekers de cabaretiers hebben getrokken in de grootste zalen van Nederland, Ahoy en Ziggo Dome. „Jandino was in juni 2014 de eerste cabaretier die Ahoy vol kreeg”, zegt een woordvoerder van Ahoy. „Bij zijn eenmalige optreden waren 10.000 man.” Najib Amhali deed in december 2012 de eerste cabaretvoorstelling in Ziggo Dome. „In totaal passen hier 17.000 mensen”, vertelt een woordvoerder. „Maar dat is bij shows waarbij het publiek staat. Bij optredens waarbij het publiek zit is dat natuurlijk wat minder.”

In Ziggo Dome vindt eind juni de show ‘Gabbers’ plaats. Die show wordt door de organisator, RTL Live Entertainment, op de website gepromoot als „de grootste comedyshow van het jaar”. Vier comedians treden samen op: Philippe Geubels, Roué Verveer, Guido Weijers en Jandino Asporaat. Een woordvoerder van RTL zegt: „In Ziggo Dome passen per show 15.000 mensen. Vermenigvuldig je dat met vier shows, dan kom je uit op in totaal 60.000 zitplaatsen. Daarnaast is uniek dat vier van dit soort cabaretiers de krachten bundelen in een grootse show als deze.”

Is er in het verleden echt geen cabaretier in Nederland geweest die voor meer dan 20.000 mensen heeft opgetreden? Jack Spijkerman speelde in 1981 op het Museumplein, tijdens de grote vredesdemonstratie in Amsterdam, waaraan zo’n 400.000 mensen meededen. Hij speelde zo’n 20 minuten liedjes en sketches. Maar Spijkerman vindt zelf dat zijn optreden niet te vergelijken is met dat van Teeuwen op Lowlands. „Het publiek kwam niet voor mij, maar voor de demonstratie.”

Conclusie

We volgen de redenering van Spijkerman en tellen zijn optreden niet mee. En we vinden het eerlijker om het eenmalige optreden van Teeuwen te vergelijken met één show van ‘Gabbers’. We beoordelen de stelling daarom als waar – mits de Alpha-tent straks vol staat natuurlijk.

    • Claudia Kammer