Beurs São Paolo in de min na berichten ministerspost Lula

Als de oud-president minister wordt, is het moeilijker hem te vervolgen in een corruptieschandaal.

Oud-president Lula op archiefbeeld.
Oud-president Lula op archiefbeeld. Foto Paulo Whitaker / Reuters

De Bovespa, de beurs van São Paolo, heeft dinsdag in de eerste paar uur na opening zo’n 4 procent van zijn waarde verloren. Ook verloor de Braziliaanse munt zo’n 2 procent ten opzichte van de dollar.

De daling kwam nadat Braziliaanse media meldden dat de oud-president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, die verdacht wordt van corruptie, een ministerspost in het kabinet van Dilma Rousseff accepteert. Daarmee zou het moeilijker worden Lula te vervolgen voor witwassen en identiteitsfraude. Vorige week werd bekend dat Lula officieel in staat van beschuldiging gesteld is. Als minister moet hij dan worden veroordeeld door het hooggerechtshof van Brazilië.

De huidige president Rousseff is de opvolger van Lula, die haar zelf uitkoos en haar politieke mentor wordt genoemd. Tegen Rousseff gingen zondag in achttien Braziliaanse steden tienduizenden mensen de straat op. Ze eisten het vertrek van de president. Ze verwijten haar dat ze onmachtig is in het aanpakken van de grootste economische crisis in jaren die het land plaagt. Door het corruptieschandaal neemt het vertrouwen van de politiek nog eens verder af.