Belgische media: politieactie in Vorst voorbij

Dinsdag werden Belgische agenten bij meerdere schietpartijen onder vuur genomen. Eén verdachte werd gedood.

Politieagenten op de plek in Vorst waar kort daarvoor een schietpartij heeft plaatsgevonden.
Politieagenten op de plek in Vorst waar kort daarvoor een schietpartij heeft plaatsgevonden. Foto Dirk Waem / AFP

Bij huiszoekingen in de Brusselse gemeente Vorst zijn dinsdagmiddag agenten onder vuur genomen, waarbij vier van hen gewond raakten. Eén verdachte werd doodgeschoten. Dat heeft het federaal parket bevestigd. De huiszoekingen waren onderdeel van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs in november. Volgens Belgische media is de zoekactie dinsdagnacht afgerond.

Federale agenten werden eerst vanuit de te doorzoeken woning beschoten. Hierbij raakten twee politieagenten lichtgewond, verklaarde een politiewoordvoerder. Vervolgens brak een tweede schietpartij uit, waarbij nog een agent verwondingen opliep. Later raakte nog een Franse agent gewond. Vorst is onderdeel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Twee van de agenten liggen nog in het ziekenhuis. Woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen en geeft het federaal parket een persconferentie. In totaal zijn nu nog twee verdachten voortvluchtig.

Verdachte uitgeschakeld

Twee verdachten verschansten zich dinsdagmiddag in een appartement, dat later werd bestormd door agenten. Daarbij werd een van de verdachten gedood. Zijn identiteit was dinsdagavond nog niet vastgesteld. Wel meldde het federaal parket dat hij in het bezit was van een kalasjnikov.

De eerste schietpartij vond rond 14.30 uur plaats in het gebied tussen de Driesstraat en de Place Saint-Denis. Lokale media schreven dat er met een kalasjnikov is geschoten, maar dit kon nog niet worden bevestigd. Meerdere getuigen verklaarden dat er tientallen schoten werden afgevuurd.

Volgens de Vlaamse omroep VRT ging het bij de eerste huiszoeking om een routinecontrole en werden de agenten verrast door het vuur dat op hen werd geopend. Ze zouden eigenlijk op zoek geweest zijn naar valse paspoorten.

Franse versterking

Een groot deel van het zuiden van de stad werd afgezet en de lokale en federale politie stuurden versterking. Er werden zo’n twintig voertuigen en een helikopter ingezet. Aan de politieactie nemen ook Franse agenten deel, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, aldus Reuters.

Op dinsdagavond gaf premier Charles Michel een persconferentie, meldde Reuters. Hij zei dat onder de vier lichtgewonde politieagenten zich een Franse agente bevindt. De regeringsleider gaf verder geen details over de operatie en de omgekomen verdachte.

Abdeslam

Bij de serie terreuraanslagen in Parijs op 13 november kwamen 133 personen om het leven en vielen honderden gewonden. Een van de hoofdverdachten, de Brusselse Salah Abdeslam, is nog altijd voortvluchtig.

Bekend is dat hij vlak na de aanslag is gezien bij een Frans tankstation in de buurt van de Belgische grens. Momenteel zitten in België tien mensen vast in verband met de aanslagen. Een van de omgekomen aanslagplegers woonde een tijdlang in Vorst.

Momenteel geldt het op een na laagste dreigingsniveau (twee) in de Belgische hoofdstad. In november gold een tijdlang het hoogste terreurdreigingsniveau in het gewest. Scholen en metrolijnen waren een tijdlang gesloten. Ook werd het eindejaarsvuurwerk afgelast.

De Driesstraat in Vorst, in de buurt waarvan de schietpartij plaatsvond: