Uitstekend jaar voor Van Oord

Ondanks de malaise op de olie- en gasmarkt was 2015 „een buitengewoon goed jaar” voor baggeraar Van Oord. Het familiebedrijf uit Rotterdam met bijna vijfduizend werknemers publiceerde dinsdag zijn jaarcijfers. De omzet steeg met 23 procent naar bijna 2,6 miljard euro, de winst steeg met 43 procent naar 169 miljoen euro. Met name de aanleg van het tweede Suezkanaal en twee windmolenparken leverden het bedrijf veel geld op. Ook vond de baggeraar klussen voor het hefvaartuig Svanen dat het in 2014 van bouwer Ballast Nedam kocht.

Maar of 2016 ook zo goed wordt, is zeer de vraag. De orderportefeuille slonk met bijna 1 miljard, naar 2,35 miljard euro. Door de lage olieprijs stellen potentiële klanten van Van Oord investeringen uit. Ook de gesubsidieerde markt voor windenergie blijft onvoorspelbaar. (NRC)