Acht jaar cel geëist in zaak bootongeluk Vinkeveen

Bij het ongeval kwamen twee mensen om, nadat hun sloep werd geraakt door een speedboot.

Een agent bij een boot die betrokken was bij de fatale aanvaring. ANP / petershotnews.nl

Het OM heeft acht jaar cel geëist tegen Arnoud H., die wordt verdacht van het veroorzaken van het bootongeluk op de Vinkeveense plassen. De officier van justitie wil dat de 51-jarige H. per direct terug de cel in gaat. Het OM verwijt de Oosterbeker doodslag en poging tot doodslag.

Bij het ongeval op 2 augustus 2014 kwamen twee mensen om, nadat hun sloep werd geraakt door een speedboot. Twee opvarenden sloegen overboord, maar overleefden de fatale botsing.

H. heeft volgens het OM veel te hard gevaren. Na 22.00 uur was 6 kilometer per uur toegestaan op het water, onderzoek wijst uit dat H. tenminste zes keer zo hard voer, zo schrijft het OM. Ook wordt hem verweten zonder verlichting te hebben gevaren. Bij zijn arrestatie werd er alcohol in zijn bloed gevonden.

Veel te hard

H. voer onmiddellijk na de aanvaring weg. Na een grootschalige zoekactie werd de man zijn woning aangehouden. Nog dezelfde maand kwam hij vrij. Volgens de Utrechtse rechtbank waren er onvoldoende “ernstige aanwijzingen” om hem nog langer vast te houden.

Achteraf verklaarde H. dat hij dacht dat hij een boomstam raakte. Hij zei geen ander geluid gehoord te hebben dan het gegil van de passagier in zijn boot, die door de klap op haar rug viel.

Meer ongelukken

Het aantal ongevallen met recreatieboten is de laatste jaren steeds toegenomen, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. In 2004 waren er 198 ongelukken, in 2008 waren dat er 310 en in 2012 waren het er 473.

Volgens Rijkswaterstaat zijn er twee oorzaken van die stijging: er is meer pleziervaart en ongelukken worden tegenwoordig beter geregistreerd. Tussen 2004 en 2012 vielen elf doden bij aanvaringen.

    • Casper van der Veen
    • Liza van Lonkhuyzen