Zeker 41 burgerdoden bij luchtaanval in Jemen

De aanval werd uitgevoerd door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie.

Ravage na een eerder bombardement van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Foto: Hani Mohammed / AP

Bij een bombardement op een markt in het noorden van Jemen zijn zeker 41 burgers om het leven gekomen. Minstens 75 burgers raakten gewond. De luchtaanval werd uitgevoerd door de door Saoedi-Arabië geleide coalitie, meldt persbureau Reuters op gezag van de plaatselijke gezondheidsdienst.

De markt ligt in het district Mustaba in de provincie Hajjah in Noord-Jemen. Volgens de gezondheidsdienst, die onder controle staat van de shi’itische Houthi-rebellen, zat de sunnitische alliantie die tegen de rebellen vecht achter het bombardement.

Verwoestende burgeroorlog

Jemen is de afgelopen jaren in de greep geraakt van een verwoestende burgeroorlog. Houthi-rebellen bevechten de inmiddels uit de hoofdstad Sana’a verdreven regering van de sunnitische president Hadi. De regering wordt gesteund door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, dat zich een jaar geleden in het conflict mengde.

Op steeds andere plekken breken gevechten uit en vinden bombardementen plaats. Meer dan 6.000 mensen, van wie de helft burgers, kwamen om sinds maart 2015.

Misdaden tegen de menselijkheid

In januari stelde een onderzoekspanel van de Verenigde Naties dat het bombarderen van burgerdoelen door de coalitie wellicht kan worden aangemerkt als een misdaad tegen de menselijkheid. Het adviseerde de VN-veiligheidsraad een onderzoek in te stellen. De coalitie zelf ontkent dat er burgerdoelen gebombardeerd worden.

    • Etienne Verschuren