Postma verovert Europese titel in olympische Finn-klasse

Zeiler Pieter-Jan Postma heeft zaterdag goud gewonnen bij de EK in de olympische Finn-klasse. De Nederlander werd in Spanje achtste in de laatste reguliere race en zeilde in de afsluitende medalrace naar de zesde plaats; voldoende om de Hongaar Zsombor Berecz achter zich te houden. Die passeerde in de slotrace de Kroaat Milan Vujasinovic, die de bronzen medaille won.

„Dit geeft heel veel vertrouwen”, zei een opgetogen Postma. „Deze overwinning is een optelsom van al mijn ervaringen. Het is een heel lange weg geweest hiernaartoe. Alles valt nu op zijn plaats.”

Voor de 34-jarige Fries was het zijn eerste grote titel. De tweevoudig olympiër eindigde bij de WK in 2007 en 2011 op de tweede plaats. In 2014 veroverde Postma goud in de olympische zeilweek van Hyères.

Postma begon het toernooi voor de kust van Barcelona met een rampzalige race (33ste), maar zeilde zich daarna terug in het toernooi. Uiteindelijk ging hij als klassementsleider de finaledag in. Zonder daar te schitteren, behield hij zijn voorsprong op de naaste belagers.

Postma was al zeker van deelname aan de Olympische Spelen. In november kaapte hij op het WK (zesde) in Nieuw-Zeeland een van de vier startbewijzen weg. In Rio de Janeiro hoopt hij zich over vijf maanden te verbeteren ten opzichte van Londen 2012, waar hij vierde werd. (ANP)