Economie

Microsoft wil China te vriend houden

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Softwaregigant Microsoft wil meer samenwerken met de Chinese overheid nu de autoriteiten een mededingingsonderzoek zijn begonnen naar het bedrijf. Dat meldt de South China Morning Post. Topman Ralph Haupter van Microsoft wil een partnerschap met de Chinese regering.

We willen alles doen dat redelijkerwijs mogelijk is om een portfolio samen te stellen met producten die het land nodig heeft.

Volgens Haupter zoekt Microsoft naar initiatieven voor geavanceerde, door de overheid gesteunde producten voor zowel de publieke als de private sector. Dat zou een grote draai zijn voor het bedrijf, vindt de SCMP. De krant linkt de gewenste samenwerking aan het mededingingsonderzoek. De kantoren van Microsoft in Beijing, Shanghai, Guangzhou en Chengdu werden in juli 2014 al onderzocht. Daarna volgden kantoren van Microsofts partners, zoals Accenture.

Er is veel te winnen voor Microsoft. De uitgaven aan technologie en telecommunicatie in China worden dit jaar geschat op 224 miljard dollar (202 miljard euro). Het is Haupter dus veel aan gelegen om de overheid te vriend te houden.

Microsoft heeft manieren gevonden om in gesprek te gaan en wederzijds begrip te ontwikkelen. We nemen een gewaagde stap.

Overname Toshiba’s door Midea witgoeddivisie bijna rond

De deal tussen Toshiba en Midea Groep is bijna rond. Nikkei Asian Review meldt dat de onderhandelingen over een overname van de witgoeddivisie van Toshiba in het laatste stadium zijn.

Toshiba wil de meerderheid van de aandelen in dochterbedrijf Toshiba Lifestyle Products & Services voor de zomer verkocht hebben. Liefst aan de Chinese gigant in huishoudelijke apparaten Midea.

Nikkei verwacht dat de overname Toshiba enkele tientallen miljarden yen oplevert. De twee partijen praten op dit moment nog over verkoopkanalen in Japan en de dienstverbanden van werknemers.

LG en Samsung concurreren op virtual reality-markt

Er is een heftige concurrentiestrijd aan de gang tussen Zuid-Koreaanse giganten. Allemaal willen ze een aandeel van de virtual reality-markt. Volgens Yonhap claimen ze allemaal superieur te zijn op een bepaald deelgebied van de VR-apparaten.

Zo is de LG 360 VR (118 gram) een stuk lichter dan Samsungs Gear VR (318 gram). En dan is er nog niet eens een smartphone in het apparaat geschoven. In het geval van de LG moet die smartphone trouwens via een kabel worden verbonden. Jammer, vindt een hooggeplaatste Samsung werknemer.

Het klopt dat LG’s VR apparaat kleiner en lichter is in vergelijking tot de Gear VR. Maar LG’s VR apparaat houdt niet genoeg licht buiten. En het is niet eens draadloos.

Volgens deskundigen is de LG, doordat er aparte lcd-schermen nodig zijn, duurder dan de Gear VR. Die is in Zuid-Korea te koop voor ongeveer 100 dollar (90 euro).