VVD dient wet in voor herinvoering stemcomputers

In het nieuwe systeem stemmen we op een computer. Die print een biljet uit dat we zelf in een stembus doen.

Het bedieningskastje met koptelefoon van een stemcomputer voor blinden en slechtzienden. De gemeente Renkum zette de stemcomputer bij wijze van proef in tijdens de parlementsverkiezingen in 2010.
Het bedieningskastje met koptelefoon van een stemcomputer voor blinden en slechtzienden. De gemeente Renkum zette de stemcomputer bij wijze van proef in tijdens de parlementsverkiezingen in 2010. Foto Erik van 't Woud/ ANP

De Tweede Kamerfractie van de VVD dient op maandag een initiatiefwet in die experimenten met het stemmen via een beeldscherm mogelijk moet maken. De regeringspartij wilt dat het nieuwe systeem van stemcomputers eind 2017, bij de herindelingsverkiezingen van gemeenten, voor het eerst wordt gebruikt.

In het nieuwe systeem brengen kiezers hun stem uit via een computer. Die print vervolgens een biljet met daarop de keuze van de kiezer. Het biljet wordt vervolgens in een stembus gedaan, waarna aan het einde van de dag de geprinte stembiljetten elektronisch geteld kunnen worden.

Tot 2007 werd er in Nederland elektronisch gestemd. Maar de computers die daarvoor werden gebruikt, bleken kwetsbaar te zijn voor hackers. In 2009 werd daarom het rode potlood weer ingevoerd, en sindsdien stemt Nederland weer geheel offline. Het nieuwe systeem is volgens VVD-Kamerlid Joost Taverne veilig omdat de stemmen niet digitaal worden opgeslagen, zegt hij tegen de NOS:

“Dit is veilig omdat het apparaat geen stem vastlegt, maar een afdruk maakt van wat u stemt. Dat betekent dat de computers ook niet met elkaar verbonden zijn, dus de bezwaren uit het verleden zijn hiermee weggenomen.”

In 2013 adviseerde de commissie Van Beek, die onderzoek deed naar elektronisch stemmmen, al een dergelijk systeem in te voeren. Het gebruik van stemcomputers moet het voor de circa 1 miljoen mensen die moeite hebben zelfstandig hun stem uit te brengen, makkelijker maken om te stemmen. De Tweede Kamer en ook het kabinet lieten zich positief uit over de aanbevelingen van de commissie. Het invoeren van een elektronisch stemsysteem moet volgens de commissie zo’n 150 tot 200 miljoen euro kosten, en daarna elke verkiezing 6 tot 10 miljoen euro.