Weekend vol opstootjes op bijeenkomsten Trump

Na een weekend vol opstootjes op zijn verkiezingsbijeenkomsten heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zondag geweigerd hiervoor rekenschap af te leggen. „Ik neem hiervoor geen verantwoordelijkheid. Maar ik accepteer geen geweld in welke vorm dan ook”, aldus de vastgoedmagnaat in een interview met tv-zender NBC.

Na maanden van opruiende toespraken vol geweldsmetaforen, en nu de spanning in de aanloop naar allesbepalende voorverkiezingen in vijf staten, dinsdag, ten top stijgt, verlopen massabijeenkomsten van Trump steeds onrustiger en zelfs gevaarlijk.

Op vrijdag waren er opstootjes tussen Trump-aanhangers en -tegenstanders in Chicago, nadat studenten een bijeenkomst aan de Universiteit van Illinois op zodanige wijze hadden verstoord, dat Trump besloot niet meer te spreken. Op zaterdag lukte het een man in Dayton, Ohio, bijna op het podium te springen waar Trump sprak, zodat beveiligingsmensen in paniek voor Trump moesten springen. ’s Avonds werd Trump in Kansas City, Missouri, veelvuldig onderbroken door demonstranten, die onder veel geduw werden verwijderd.

In het gesprek bij NBC verweet Trump de Democratische kandidaat Bernie Sanders zijn bijeenkomsten te verstoren. Volgens hem droegen de studenten in Illinois vrijdagavond Sanders-borden. Sanders wees de beschuldiging van de hand als een leugen. Hij noemde Trump „een man die geweld steeds impliceert”.

Ondertussen was er ook dit weekend een aantal voorverkiezingen.

Zaterdag won Marco Rubio in Washington, D.C.. Ted Cruz won in Wyoming en op het eiland Guam. Dit brengt het aantal gedelegeerden van Trump op 460 en dat van Cruz op 370. Marco Rubio heeft er 163 en John Kasich 63.

Bij de Democraten won Hillary Clinton de caucus op de Noordelijke Marianen, een tot de VS behorende eilandengroep in de Stille Oceaan. Zij heeft nu 766 gedelegeerden, terwijl Sanders er 551 heeft. (AP, BBC)