Vijf doeken van Francis Bacon in Madrid gestolen

Uit een privéwoning in Madrid zijn vijf schilderijen van Francis Bacon gestolen, die samen een geschatte waarde van ongeveer 30 miljoen euro hebben.

Dat meldde de Spaanse krant El País zondag. De Spaanse politie bevestigt de kunstroof, die een van de grootste in Spanje wordt genoemd in de Spaanse pers.

El País meldt dat de kunstdieven uiterst professioneel te werk zijn gegaan. Ze hebben gebruik gemaakt van tijdelijke afwezigheid van de eigenaar van de woning. Ze wisten het alarmsysteem uit te schakelen, drongen binnen, en gingen er vandoor met de vijf schilderijen van Bacon, zonder een spoor achter te laten. De politie werkt met een groot team aan het onderzoek. De diefstal van de werken zou al in juni plaats hebben gehad, maar komt nu pas naar buiten. Waarom dat nu gebeurt is niet duidelijk. Evenmin is precies duidelijk welke werken nu gestolen zijn.

De eigenaar, een 59-jarige man met de initialen J. C. B., is een vriend van de in Ierland geboren en in Madrid gestorven schilder Francis Bacon (1909-1992), die de werken geërfd heeft.

De prijzen van Bacons surrealistische, expressionistische werken zijn de laatste jaren enorm gestegen: in 2013 werd een doek voor een record bedrag van rond de 140 miljoen geveild. Bacon wordt op de kunstmarkt beschouwd als een van de tien belangrijkste moderne kunstenaars, net als Pablo Picasso en Andy Warhol.