Van den Driessche stopt met veldrijden na mechanische fraude

De 19-jarige veldrijdster werd verdacht van “mechanische fraude”.

Femke Van den Driessche tijdens het WK in Heusden-Zolder.
Femke Van den Driessche tijdens het WK in Heusden-Zolder. Foto: AFP / Belga / Yorick Jansens

De Belgische topsportster Femke Van den Driessche stopt onmiddellijk met veldrijden. Zij zal zich dinsdag dus niet verantwoorden bij de Disciplinaire Commissie van internationale wielerbond UCI, melden Belgische media. De 19-jarige belofte werd verdacht van “mechanische fraude”.

De veldrijdster riskeerde een levenslange schorsing en een geldboete van circa 50.000 euro. Na een WK-wedstrijd in Heusden-Zolder eind januari werd er bij een controle een motortje aangetroffen in de trapas van een fiets van Van den Driessche.

De sportster zei dat de fiets van een vriend was. Het rijwiel zou per ongeluk tussen haar materieel verzeild zijn geraakt. De vriend in kwestie, Nico van Muylder, bevestigde dat hij de fiets in 2015 van Van den Driessche had gekocht en op de bewuste dag daarop rondreed in Heusden-Zolder.

‘Proces al gevoerd’

De 19-jarige Van den Driessche is zowel Belgisch als Europees kampioene in de leeftijdscategorie onder 23 jaar. Hoewel schorsing nu niet meer aan de orde is, kan de geldboete wel alsnog door de UCI opgelegd worden. De Belg meende dat het proces tegen haar “al gevoerd” is:

“De kosten voor die zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen. De vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone. Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen, mijn advocaten, vrienden en supporters.”

Controle

Na de vondst eind januari werd een groot aantal fietsen gecontroleerd op motortjes. Volgens UCI-voorzitter Brian Cookson is hierbij niets gevonden. Het incident zorgde voor een schok in de wielerwereld.

Er zijn vaker renners beschuldigd van mechanische doping. Zo zou Fabian Cancellara in 2010 een fiets met een motortje gebruikt hebben. Die aantijgingen zijn echter nooit bevestigd.