Stemming over emissie Delta Lloyd mag doorgaan

Aandeelhouders van Delta Lloyd mogen woensdag stemmen over de omstreden claimemissie van 650 miljoen euro.

Het hoofdkantoor van verzekeraar Delta Lloyd.
Het hoofdkantoor van verzekeraar Delta Lloyd. Sander Koning / ANP

Verzekeraar Delta Lloyd mag zijn aandeelhouders woensdag laten stemmen over de omstreden claimemissie van 650 miljoen euro. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam maandag bepaald.

Met de uitgifte van de aandelen ter waarde van 650 miljoen euro wil Delta Lloyd zijn reserves versterken, zodat beter kan worden voldaan aan de strengere eisen die toezichthouders aan verzekeraars stellen. Maar dat stuitte bij een aantal van zijn grootste aandeelhouders tegen de borst. Zij krijgen na zo’n emissie - waarbij bestaande aandeelhouders meer aandelen kopen - minder dividend per aandeel.

Grootaandeelhouder Highfields Capital eiste dat de stemming over de deze voorgenomen claimemissie van Delta Lloyd moest worden uitgesteld. Volgens de investeerder overdrijft Delta Lloyd zijn financiële problemen en is de emissie onnodig. Highfields kreeg vorige week steun van mede-grootaandeelhouder Fubon. Het Amerikaanse investeringsfonds Highfields Capital Management en het Taiwanese financiële conglomeraat Fubon bezitten samen respectievelijk 17 tot 18 procent van de aandelen.

De Nederlandsche Bank mengde zich ook in de aandeelhoudersstrijd rond Delta Lloyd. De toezichthouder stuurde een brief waarin zij zegt dat een omstreden plan van het concern om nieuwe aandelen te verkopen moet doorgaan.