Opinie

Sport in de sluimerstand

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.

Wielrennen zou een kijksport zijn voor oude mannen. Dat was de conclusie van twee onderzoekers op de universiteit van Leuven. In het koersverloop ontbrak het ritme van deze tijd en van entertainment was nauwelijks sprake.

Cyclisme als slap vertier voor nadruppelaars.

Tijdens de slotetappe van Parijs-Nice leek het profpeloton het tegendeel te willen bewijzen. Alberto Contador was de aanjager; in een hip fluorescerend shirt zat hij hitsig op zijn fiets. Aanval op aanval pleegde hij, je kon niet weglopen bij de televisie.

Luttele kilometers voor de streep lag de Spanjaard genoeg seconden voor op geletruidrager Geraint Thomas, die op de laatste berg met een inzinking kampte. Althans, zo leek het. In de afdaling liep hij weer in op Contador.

Op de streep waren er bonificatieseconden te winnen. Wielrennen werd een sport voor nerds met een calculator op het mobieltje: seconde erbij, seconde eraf. De oude mannen haalden het telraam van zolder.

De helikopters en motoren hadden moeite het steeds veranderende scenario in beeld te brengen. Aan de finish kwam Contador vier seconden tekort om de leiderstrui te veroveren. Winnaar Thomas kon van vermoeidheid niet meer juichen.

Dit was een vijfsterrenetappe; spannend tot aan het einde met hyperactieve renners in de kopgroep. Je zou het bijna entertainment noemen. De slotetappe had meer swing dan de schaatsritten van de kanslozen in Thialf, ook meer dan het bloedeloze middagpotje tussen Vitesse en Feyenoord.

In de Tour de France zullen de voorspelbare etappes weer urenlang live te zien zijn: een kopgroep neemt een voorsprong, je denkt dat ze voorop blijven maar uiteindelijk worden ze in de laatste kilometers ingehaald en wint een sprinter.

Saai? Ach, zie een lange wielerwedstrijd niet puur als een wedstrijdsport. Het is ook een reisprogramma met hier een daar een momentje voor de vogelspotter, de plattelandsliefhebber en de weerkundige. Het is sport in de sluimerstand. Sport die moet garen, als een rollade in de oven.

Wie alleen naar wielrennen kijkt voor de uitslag, kan beter pas inschakelen vlak voor de finish of de samenvatting opzoeken.

Komende zaterdag reizen we met het peloton mee richting de Italiaanse Bloemenrivièra en wachten we geduldig op de schittering van de Middellandse Zee en het bovenaanzicht van de kassen op de Poggio. Met een wielerklassieker kun je de dag doorkomen. Even een hazenslaapje? Geen bezwaar.

Slow television.

Is wielrennen een ouderwetse sport? Vaak wel, ja. Maar zondag is er als contrast een modern adrenalineshot voorhanden: negentig minuten voetbal tijdens PSV-Ajax. Niets mis met de mix van snel voetbal en sloom cyclisme.

In iedere oude man die van de fiets houdt, zit een jongetje verscholen dat opveert als hij een bal ziet rollen.