‘Volkswagen vernietigde mogelijk bewijsmateriaal in fraudezaak’

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten mogelijk bewijs vernietigd in het geruchtmakende fraudeschandaal rond de uitstoot van dieselauto’s. Dat meldden verscheidene Duitse media zondag op basis van een aangifte door een inmiddels ontslagen medewerker van het autoconcern, waarin zij inzage hebben gehad. In september werd duidelijk dat Volkswagen geknoeid heeft met de uitstootwaarden van dieselauto’s. Door speciale software in het motormanagement kwamen de auto’s in laboratoriumproeven veel schoner uit de bus dan ze in de praktijk waren. Justitie in de VS, waar de zaak als eerste aan het licht kwam, gaf het bedrijf direct opdracht te stoppen met het routinematig opschonen van gegevensbestanden. Zo moest voorkomen worden dat bewijsmateriaal verloren zou gaan. Volgens de vroegere it-medewerker heeft Volkswagen dat bevel echter naast zich neergelegd, zo meldden het dagblad Süddeutsche Zeitung en de omroepen NDR en WDR. De it-afdeling van het Amerikaanse dochterbedrijf zou ook een door de raad van commissarissen ingesteld intern onderzoek hebben gedwarsboomd. De medewerker zegt te zijn ontslagen omdat het bedrijf bang was dat hij uit de school zou klappen. Volkswagen wil tegenover de Süddeutsche Zeitung niet inhoudelijk reageren. Het zou gaan om een arbeidsconflict waarover geen inhoudelijke mededelingen worden gedaan. (ANP)