Geheugentraining Cogmed beklijft niet bij kinderen

Kinderen van 6 en 7 jaar oud met een niet zo goed werkgeheugen gaan door een speciale geheugentraining tijdelijk iets vooruit, maar na 2 jaar is er niets meer van te merken.

Australische onderzoekers deden onderzoek onder 452 kinderen met het geheugentrainingsprogramma Cogmed. Ze publiceerden daarover in JAMA Pediatrics. Cogmed is ook in Nederland populair.

Het werkgeheugen is er voor de tijdelijke opslag en het bewerken van getallen, woorden en taken. In het begin van deze eeuw is aangetoond dat kinderen met een relatief slecht werkgeheugen minder goede schoolresultaten halen. Duidelijk is dat kinderen met lees- en rekenproblemen vaker een slecht werkgeheugen hebben.

Cogmed is een programma van test- en boekenuitgever Pearson. De Australische onderzoekers noemen Cogmed het meest gebruikte werkgeheugentrainingsprogramma. Wereldwijd volgen jaarlijks tienduizenden mensen het programma.

Op de Cogmed-website staat dat er wetenschappelijk bewijs is voor de werking, met een verwijzing naar een publicatie uit 2009. Daarin is een kortetermijneffect aangetoond, bij 42 kinderen van gemiddeld bijna 10 jaar oud. De schoolprestaties zijn niet onderzocht.

Het idee was dat training van werkgeheugen de schoolresultaten zou verbeteren, maar binnen de wetenschap is er discussie over de vraag of dat zo is.

De Australische onderzoekers selecteerden het kwart van de kinderen met het slechtste werkgeheugen. De helft van hen kreeg op school 20 tot 25 Cogmed-sessies. De andere kinderen volgden gewoon onderwijs. Op basis van hun meting zeggen ze: de training is de kosten en de moeite niet waard.