Belgische opvolger Fortis schikt voor 1,2 miljard euro

De Belgische verzekeraar Ageas heeft een schikking getroffen van 1,2 miljard euro met verzekeraars en verzekerden in een reeks rechtszaken over onder meer misleiding van aandeelhouders door rechtsvoorganger Fortis. Dat heeft Ageas maandag laten weten in een gezamenlijk persbericht met organisaties die rechtszaken hadden aangespannen tegen Fortis.

De schikking wordt getroffen met de organisaties Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis (SICAF) en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De partijen zullen het gerechtshof vragen de voorgestelde schikking bindend te verklaren voor alle aandeelhouders van Fortis die in aanmerking komen voor Collectieve Afwikkeling Massaschade. Ageas trof de schikking „zonder erkenning van enige fout”.

Bart de Smet, voorzitter van de raad van bestuur van Ageas, laat weten „zeer verheugd” te zijn.

Fortis viel in 2008 om. De bank en verzekeraar maakte zich volgens de Hoge Raad schuldig aan wanbeleid rondom de overname van ABN Amro in 2007. Ageas is de rechtsopvolger van Fortis en wordt al jaren geconfronteerd met een stortvloed aan rechtszaken en schadeclaims.