Grote demonstratie tegen conservatieve regering

Opnieuw hebben zaterdag tienduizenden Polen gedemonstreerd tegen de conservatieve regering van premier Beata Szydlo. Aanleiding is de uitspraak van het grondwettelijk tribunaal dat een omstreden wet tot aanpassing van ditzelfde tribunaal die de regering eind 2015 ondertekende in strijd is met de grondwet. Premier Szydlo wil de uitspraak naast zich neerleggen. De betogers eisen dat de regering, onder leiding van de partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de uitspraak van het tribunaal respecteert. De wet kreeg ook kritiek van de Europese Unie. In Warschau demonstreerden naar schatting 50.000 personen, zwaaiend met vlaggen van Polen en de EU en met exemplaren van de grondwet. Szydlo verdedigde zich in januari tijdens een debat van het Europees Parlement. (Reuters)