Poetin kondigt terugtrekking troepen uit Syrië aan

De Russische president zegt te hopen zo de vredesbesprekingen in Genève te bespoedigen.

Poetin (rechts) en zijn buitenlandminister Lavrov.
Poetin (rechts) en zijn buitenlandminister Lavrov. Foto Mikhail Klimentyev / Reuters

President Poetin heeft opdracht gegeven tot de terugtrekking van een deel van de Russische troepen uit Syrië, meldt staatspersbureau TASS. Hij zegt te hopen daarmee de vredesbesprekingen te bespoedigen. De luchtbasis in Hemeimeem en de marinebasis in Tartous blijven voorlopig operationeel. De eerste militairen moeten dinsdag uit Syrië vertrekken. Een einddatum is niet genoemd.

Poetin heeft naar eigen zeggen over de terugtrekking overlegd met de Syrische president Assad. Die heeft dat volgens persbureau Reuters bevestigd. Poetin heeft volgens Reuters zijn ministerie van Buitenlandse Zaken opgedragen een grotere rol te spelen in de vredesbesprekingen. Daar had de Amerikaanse president Obama toe opgeroepen, aldus het Kremlin.

Volgens Poetin hebben de Russische militairen samen met de Syrische troepen “het tij gekeerd in de strijd tegen internationaal terrorisme”:

“Efficiënt werk van onze krijgsmacht heeft de omstandigheden geschapen die de start van de vredesbesprekingen mogelijk maken.”

De Russische bases in Syrië blijven volgens Poetin voorlopig operationeel als stok achter de deur bij het staakt-het-vuren.

Voorzichtig positief

Mohamad Alloush, hoofdonderhandelaar namens de Syrische oppositie, reageert voorzichtig optimistisch op de uitspraken van Poetin. “Ik juich de Russische terugtrekking toe, als dit oprecht is en niet alleen een manoeuvre”, zo liet hij weten aan persbureau Reuters. Hij zei nog geen aanwijzingen te hebben dat een Russische terugtrekking wordt voorbereid.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier denkt dat een Russische terugtrekking de druk op Assad vergroot om het conflict in zijn land aan de onderhandelingstafel op te lossen:

“Als de aankondiging van de terugtrekking van de Russische troepen werkelijkheid wordt, zal dit de druk op het Assadregime vergroten om eindelijk en serieus te onderhandelen over een vreedzame politieke transitie in Genève.”

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken houdt een slag om de arm: “Eerst zien, dan geloven. Maar het zou een positieve stap kunnen zijn.”

De Franse minister van Defensie zei eerder maandag dat de Russische troepen hun aanvallen op gematigde opstandelingen “praktisch gestaakt” zijn. Hij deed zijn uitspraken in Le Figaro, voordat Poetin zijn aankondiging deed.

De gesprekken in Genève werden maandag na een maand schorsing hervat. Bij de besprekingen in februari werd een “staking van de vijandelijkheden” afgesproken. Dat bestand houdt beter stand dan was verwacht.