Poetin-adviseur ‘herrezen’ na dood

Er rijzen steeds meer vragen omtrent de dood van de Russische mediabaas Michail Lesin in een hotel in Washington.

Lesin in gesprek met Vladimir Poetin in 2000 Foto: Reuters

„Vreselijk spannend”, vond oppositieleider Aleksej Navalny: „net een tv-serie.” Inderdaad, de omstandigheden rond de dood van mediabaas en Poetin-adviseur Michail Lesin zijn verdacht. Maar dit weekend voegde Navalny zelf nog wat suspense toe – zeg maar gerust een vleugje ‘X-Files’.

Foto: Navalny.com

Op 5 november werd Lesin dood aangetroffen in een hotel in Washington. Maar op 15 december, veertig dagen na zijn overlijden, verlaat dezelfde Michail Joerevitsj Lesin – volgens Amerikaanse douanegegevens althans – de VS via de luchthaven van Los Angeles. Het is na te zoeken in de openbare database US Customs and Border Protection als je beschikt over Lesins paspoortgegevens. Zaterdag publiceerde Navalny die gegevens, plus de resultaten van een zoektocht in de Amerikaanse database.

De ‘wederopstanding’ van Michail Lesin was dit weekend groot nieuws in Rusland. Lesin was een van de belangrijkste figuren in de Russische televisiewereld. Als mediaminister hielp hij Poetin bij het gelijkschakelen van de onafhankelijke zender NTV. Lang leidde hij het machtige (Kremlin-gezinde) Gazprom Media. Hij was ook initiatiefnemer van de Engelstalige propagandazender Russia Today.

Zijn dood baarde opzien. Volgens zijn familie was een hartinfarct hem fataal geworden. Maar The Washington Post meldde vorige week dat de 59-jarige Lesin was overleden aan hoofdletsel, toegebracht door een stomp voorwerp. De Amerikaanse politie wilde nog niet spreken van een misdrijf. Maar Lesin had ook klappen gekregen op armen, benen, nek en torso. Volgens een bron van The New York Times zag hij er „gehavend” uit toen hij op de avond van 4 november terugkeerde naar zijn hotel.

Lesin was ook een man in bonis, met een luxe-jacht en onroerend goed in de VS van miljoenen dollars. Navalny noemt hem „een van de grootste en kwaadaardigste verduisteraars’’ in Poetins omgeving. Zijn ‘Stichting tegen corruptie’ deed al langer onderzoek naar de mediabaas. Mogelijk deden de Amerikanen dat ook. In 2014 vroeg senator Roger Wicker de Amerikaanse justitie een strafrechtelijk onderzoek te beginnen wegens het witwassen van zwart geld. Of dat ook is gebeurd, is onduidelijk.

Maar wat doet een steenrijke Russische mediatycoon in een ‘goedkoop’ hotel van pakweg 240 dollar per nacht? Was Lesin gevlucht? Was hij een informant geworden van de FBI? En was dat misschien de reden voor zijn gewelddadige dood?

Het Russische persbureau Tass citeerde een woordvoerder van de Amerikaanse douane. Volgens hem is de overleden mediatycoon simpelweg ‘uitgeschreven’ uit het douaneregister. Navalny had zich zondag op zijn site nog niet helemaal neergelegd bij die prozaïsche verklaring.

    • Steven Derix