Pieter-Jan Postma herstelt op EK van slechte start en wint goud

Pieter-Jan Postma begint met een 33ste plek aan het EK in de olympische Finnklasse, maar wint wel goud.

Postma heeft zaterdag goud gewonnen op de EK in de olympische Finn-klasse. De Nederlander werd in Spanje achtste in de laatste reguliere race en zeilde in de afsluitende medalrace naar de zesde plaats, voldoende om de Hongaar Zsombor Berecz achter zich te houden. Die passeerde in de slotrace de Kroaat Milan Vujasinovic, die de bronzen medaille won.

„Dit geeft heel veel vertrouwen”, zei een opgetogen Postma. „Deze overwinning is een optelsom van al mijn ervaringen. Het is een heel lange weg geweest hiernaartoe. Alles valt nu op zijn plaats.”

Voor de 34-jarige Fries was het zijn eerste grote titel. In 2014 veroverde Postma het goud bij de wereldbekerwedstrijden in Hyères, maar dit EK geldt als een grotere triomf. Hij was er al vaak dichtbij. De tweevoudige olympiër eindigde bij de WK in 2007 en 2011 op de tweede plaats.

Postma begon het toernooi voor de kust van Barcelona met een rampzalige race (33ste), maar zeilde zich daarna terug in het toernooi. Uiteindelijk ging hij als klassementsleider de finaledag in. Zonder daar te schitteren, behield hij zijn voorsprong op de naaste belagers.

Het was een welkom succes voor Postma. Eerder sprak hij al eens tegen deze krant over het feit dat hij maar weinig eerste plaatsen behaalde: „Het is een optelsom. Ik heb altijd een angst gehad om echt de beste te zijn, om vanuit mijn eigen kracht iets neer te zetten. Al in 2007, bij het WK in Cascais, ging ik goud winnen, maar ik gaf het op het laatste moment weg.”

De Nederlander was al zeker van deelname aan de Olympische Spelen. In november kaapte hij op het WK (zesde) in Nieuw-Zeeland een van de vier startbewijzen weg. In Rio de Janeiro hoopt hij zich over vijf maanden te verbeteren ten opzichte van Londen 2012, waar hij vierde werd, terwijl hij lang op een medaille afkoerste. Mede door een strafronde in de laatste race miste hij toen het brons. (ANP)