‘Oorlogsminister’ IS klinisch dood verklaard

De militaire commandant Omar al-Shishani raakte zwaargewond bij Amerikaanse bombardementen.

Abu Omar al-Shishani raakte eerder zwaargewond bij een Amerikaanse luchtaanval. foto: AFP

Abu Omar al-Shishani, ‘oorlogsminister’ van terreurgroep Islamitische Staat (IS), is al dagen klinisch dood. Dat meldt de Britse krant The Guardian maandag op gezag van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De militaire commandant ligt momenteel in een ziekenhuis in Raqqa, hoofdstad van het zogenoemde kalifaat, en is volgens het Observatorium “niet in staat zelfstandig te ademen”. De Georgiër, bijgenaamd ‘Omar de Tsjetsjeen’, raakte eerder deze maand zwaargewond bij een Amerikaanse luchtaanval in Noord-Syrië. Hij geldt als een van de belangrijkste militaire adviseurs van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. De Verenigde Staten (VS) hebben een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

IS in het nauw

IS is de laatste weken verder in het nauw gedreven in Syrië. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verloor de terreurgroep de afgelopen drie weken zeshonderd strijders en 3.000 vierkante kilometer aan terrein door de bombardementen van de internationale coalitie geleid door de VS.

161 keer chemische wapens

Uit een maandag naar buiten gebracht rapport van de Syrian American Medical Society (SAMS) blijkt dat in Syrië in de afgelopen vijf jaar zeker 161 keer chemische wapens zijn gebruikt. Bijna 1.500 mensen zijn als gevolg hiervan omgekomen en meer dan 14.500 anderen raakten gewond. De SAMS vraagt de VN-veiligheidsraad en de internationale gemeenschap de oorlogsmisdadigers zo snel mogelijk op te sporen en aansprakelijk te stellen.

    • Etienne Verschuren