Nadal wil Franse minister aanklagen na dopingbeschuldiging

De tennisser is de verdachtmakingen van dopinggebruik “beu”.

Rafael Nadal tijdens de BNP Paribas Open. Julian Finney/Getty Images/AFP

Rafael Nadal pikt de dopingbeschuldigingen van de Franse oud-sportminister Roselyne Bachelot niet en heeft aangekondigd haar voor de rechter te slepen. Dat zei Nadal maandag op een persconferentie tijdens tennistoernooi Indian Wells.

Bachelot beschuldigde Nadal vrijdag van dopinggebruik in het Franse televisieprogramma Le Grand 8. “Nadal had een blessure die hem zeven maanden aan de kant hield. Dat betrof met zekerheid een afwezigheid vanwege een positieve dopingtest”, zei Bachelot in het tv-programma. Die lange afwezigheid was volgens Bachelot bedoeld om een positieve dopingtest te maskeren.

Sterke comeback verdacht

Nadal reageerde geïrriteerd tijdens de persconferentie:

“Ik ben dit beu. Sinds ik vijf jaar was, werk ik hard en dat heb ik altijd met eerlijkheid, passie, intensiteit en liefde voor de sport gedaan.”

Volgens Bachelot, die tussen 2007 en 2010 minister van sport en gezondheid was in het Franse kabinet, zijn ook de prestaties van Nadal uit 2013 verdacht. De Spanjaard maakte toen een sterke comeback na zijn blessure door tien van zijn dertien toernooien te winnen, inclusief Roland Garros en de US Open.

Nadat vorige maandag bekend raakte dat Maria Sharapova positief had getest op het verboden middel meldonium liet Nadal nog optekenen dat hij “clean” was en nog nooit in de verleiding was gekomen om doping te gebruiken. Toch blijven insinuaties als die van Bachelot hem al zijn hele carrière achtervolgen. “Ik heb vaker dit soort uitspraken moeten aanhoren, maar dit is de laatste keer. Ik ga haar aanklagen”, verzekerde hij.

Twitter avatar BenRothenberg Ben Rothenberg Full comments from Rafael Nadal on his anger at and plans to sue Roselyne Bachelot for her silent ban accusations: https://t.co/yzX7vmkWaN

Real Madrid

Vanuit Spanje kreeg Nadal bijval van onder meer de hoogste Spaanse sportautoriteit CSD, het Nationale Olympisch Comité en voetbalclub Real Madrid.

Real Madrid kwam met een statement om Nadal, die sinds 2011 erelid is van Real, te verdedigen.

“Rafa dankt zijn prestaties aan zijn enorme toewijding en talent. Deze aanval van Bachelot is onacceptabel”

    • Bas Tooms