Kunstenaars: bestuur Appel moet vertrekken

De rel om het ontslag van directeur Lorenzo Benedetti is nog niet gedoofd. De directeur gaat in hoger beroep.

Lorenzo Benedetti/ Foto ANP  

Lorenzo Benedetti/ Foto ANP

 

Vijfentwintig kunstenaars, onder wie Ahmet Ogut, Falke Pisano en Wendelien van Oldenborgh, hebben een tweede brandbrief gestuurd aan het bestuur van de Appel.

Zij maken zich zorgen over de reputatie en het voortbestaan van het kunstcentrum in Amsterdam, dat zonder directeur zit sinds Lorenzo Benedetti werd ontslagen. De brief van 1 maart, die vandaag op internet openbaar is gemaakt, volgt op een brief in oktober, waar geen reactie op is gekomen. De kunstenaars roepen het bestuur nu opnieuw op om plaats te maken voor een nieuw bestuur waarin ook kunstenaars zitten. Zij achten het huidige bestuur niet capabel om de nieuwe directeur te benoemen.

Benedetti werd in september vorig jaar op non-actief gesteld door het bestuur, omdat hij te weinig leidinggevende capaciteiten zou hebben. De rechter bepaalde in december dat zijn arbeidsovereenkomst moest worden ontbonden, niet wegens disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie, maar omdat er tussen beide partijen een te groot verschil in opvatting was over de invulling zijn functie. De ontslagzaak wekte vorig jaar veel beroering in de kunstwereld.

Kunstenaars, galeriehouders en tutoren van de curatorenopleiding schaarden zich achter Benedetti, die zij roemden om zijn artistieke visie. Op de manier waarop het bestuur had geopereerd kwam veel kritiek. Benedetti is inmiddels in hoger beroep gegaan. Zijn zaak zal in juni voor de rechter komen. „De Appel verkeert in een onduidelijke situatie”, zegt Sara van der Heide, een van de initiatiefnemers van de brief. „Intussen zijn wel subsidieaanvragen de deur uitgegaan naar het ministerie en de gemeente. Wie heeft die geschreven? Is het bestuur op de stoel van de directie gaan zitten? Bovenal een duidelijke visie ontbreekt nu.”

De kunstenaars hebben een website opgericht, waarop beide brandbrieven te lezen zijn. In de tweede brief schrijven zij: „Door uw handelen wordt het voortbestaan van de Appel bedreigd. Dit kunnen wij, als kunstenaars die zich bij de Appel betrokken voelen, niet accepteren.” De kunstenaars maken zich zorgen over de Appel omdat veel andere kunstinstellingen in Amsterdam al zijn weggevallen, zoals SMART Project Space en het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Ook SMBA gaat sluiten. Het bestuur heeft de kunstenaars na ontvangst van de brief laten weten graag in gesprek te willen gaan.

„Wij hebben eerst gevraagd om een inhoudelijke reactie”, zegt Sara van der Heide. „Sindsdien hebben we niets meer van het bestuur gehoord.” In de brief schrijven de kunstenaars: „De huidige impasse zou juist voor een kunstcentrum als de Appel aanleiding moeten geven tot reflectie, publiek debat en dialoog met de kunstgemeenschap” en „Uit de manier waarop u heeft gehandeld, spreekt geen besef van de noodzakelijke verbondenheid met de kunstgemeenschap.”

,De kritische houding waaraan de Appel haar positie ontleent, heeft volgens de briefschrijvers onder aansturing van het zittende bestuur ,,plaatsgemaakt voor een zwalkende, neo-liberale koers”. „Wij willen graag met de kunstenaars om tafel”, zegt bestuursvoorzitter Alexandra van Huffelen. „Maar het is voor ons nu lastig om een inhoudelijke reactie te geven, omdat de zaak nog in hoger beroep wordt behandeld. We kunnen op veel vragen nog geen antwoord geven, zoals wanneer er een nieuwe directeur komt.

Ook lijkt het ons niet logisch om de samenstelling van het bestuur te wijzigen terwijl de rechtszaak nog loopt. Uiteraard zorgen wij ervoor dat de Appel als organisatie verder kan. De artistiek adviseur die we tijdelijk hebben aangesteld blijft in elk geval tot de zomer. De subsidieaanvragen zijn geschreven door hem en medewerkers van de Appel, onder leiding van een externe schrijver.”