Kijken: vrouwen filmen stiekem hun leven in Raqqa

De twee vrouwen woonden al in Raqqa toen IS binnenviel. Sindsdien hebben ze al meerdere executies en martelingen gezien.

Een screenshot van de reportage.
Een screenshot van de reportage. Expressen

In Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat van Islamitische Staat, hebben twee anonieme vrouwen opnames gemaakt met een verborgen camera. De twee dames laten zien hoe hun dagelijkse leven eruitziet en vooral wat niet mag. Vrouwen mogen onder meer niet alleen over straat of een taxi nemen. Werken of naar school gaan is sowieso uitgesloten. “De wereld moet weten wat hier gebeurt”, aldus de twee vrouwen, die voor de Zweedse krant Expressen deze reportage maakten.

De vrouwen, die zich Um Mohammed en Um Omran noemen, vertellen over de executies die zij hebben gezien en hoe hoofden van vermoorde mensen op het hek worden gespietst. Ook vertellen zij over alle andere verschillen van het leven in Raqqa - dat in Syrië ligt - van voor en na de invasie van IS. De twee vrouwen woonden al in Raqqa toen IS binnenviel.

Paspoorten afgepakt

Beelden uit het door IS gecontroleerde Raqqa zijn schaars. Nadat de stad twee jaar geleden door IS werd ingenomen werden tegenstanders geëxecuteerd en de strengste vorm van de Sharia, de islamitische wet, ingevoerd. Er mag absoluut niet gefilmd worden door bewoners en communicatie naar buiten is vrijwel onmogelijk. Dat benadrukken de vrouwen ook in de video. Burgers worden aan de grens van de stad tegengehouden door strijders, hun paspoorten afgepakt en ze worden teruggestuurd naar de stad.

Bekijk hier de reportage: