Honderden migranten op weg naar grens Macedonië

De mensenmassa kwam op gang nadat migranten een maas in het hek tussen Griekenland en Macedonië vonden.

Regenval belemmert de hulpverlening en verergert de chaos bij de Grieks-Macedonische grens. Arie Kievit/ANP

Honderden migranten zijn maandag vertrokken uit een vluchtelingenkamp in het noorden van Griekenland en proberen een weg te vinden door het hek langs de grens met Macedonië. Dat meldt persbureau Reuters. De Griekse politie probeerde de mensenmassa tegen te houden, maar dat lukte niet. Hoeveel mensen er precies onderweg zijn, is niet bekend.

Er zijn naar schatting 14.000 migranten in het vluchtelingenkamp in het Griekse Idomeni, waar de omstandigheden slecht zijn. Mensen verblijven in tentjes tussen regenplassen, vuilnis en prikkeldraad. De migranten willen doorreizen naar Noord-Europa, maar dat kan niet meer doordat de Balkanlanden en Oostenrijk vorige week hun grenzen afsloten. Op die manier houden ze vluchtelingen tegen die via Turkije naar Griekenland zijn overgestoken en willen doorreizen.

Drie migranten omgekomen

Migranten hadden na een urenlange wandeling langs het hek, dat Macedonië langs de Griekse grens heeft aangebracht, een maas in de grensversperring gevonden. Ze staken een riviertje over en konden het hek zo omzeilen. Macedonische militairen zetten een aantal indringers in legervrachtwagens. Volgens de politie gaan ze terug naar Griekenland. “De politie en het leger hebben de veiligheidsmaatregelen op cruciale punten aan de grens verscherpt”, zei een woordvoerster.

Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, zijn tientallen migranten overgebracht naar een opvang in Macedonië en zijn drie anderen in het ziekenhuis opgenomen. Welke nationaliteit ze hebben, is niet bekend. Vanochtend werden in datzelfde riviertje de lichamen van drie migranten gevonden. Zij verdronken waarschijnlijk tijdens de oversteek.

    • Bas Tooms