Economie

Harvard verwijdert symbool van slavernij van campus

Harvard vervangt het controversiële schild van de Royalls, Avon verhuist naar Europa en GE doet het helemaal anders.

Foto AFP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Op het eerste oog valt het je niet op, maar het schild van Harvard is meer dan drie bundels tarwe bij elkaar. Het is een symbool voor slavernij. En na tachtig jaar wordt het eindelijk verwijderd, meldt Quartz.

Het schild is afgeleid van dat van de Royalls. Dit was een familie die in slaven handelde en de installatie van de eerste hoogleraar bekostigde aan Harvard. Terwijl Amerika de afgelopen jaren in een nationaal debat de eigen geschiedenis en rol in slavernij opnieuw bekijkt, riepen activisten Harvard op het schild te verwijderen. Op 4 maart werd daartoe een officieel verzoek ingediend door docenten en studenten. Dat werd vandaag ingewilligd door het bestuur. Voorzitter Drew Faust:

“We believe the School should have the opportunity to propose a new shield that [is] conducive to unifying the Law School community rather than dividing it”

Harvard wil voor zijn tweehonderdjarige bestaan in 2017 een nieuw schild presenteren.

Avon verlaat de VS

Na het afsplitsen van de Noord-Amerikaanse tak, maakt het New Yorkse cosmeticabedrijf Avon Products een nog ingrijpendere beslissing. Volgens Bloomberg verhuist het hoofdkwartier binnenkort naar het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zal het zo’n 2500 banen schrappen.

Deze drastische veranderingen zullen het bedrijf zo’n 60 miljoen dollar gaan kosten. Maar Avon hoopt dat het daarmee 70 miljoen dollar kan besparen voor het einde van volgend jaar. Eind vorig jaar werd bekend dat investeringsfirma Cerberus begin deze maand 80 procent van het aandeel in de Noord-Amerikaanse activiteiten zou overnemen. Dat leverde Avon meer dan 600 miljoen dollar op.

De verhuizing naar het VK moet Avon helpen te beknibbelen op de bedrijfsinfrastructuur, zo zegt CEO Sheri McCoy in een persbericht. De aandelen stegen in ieder geval met bijna 4 procent na de bekendmaking van het nieuws. McCoy:

“The actions we are taking today will bring our corporate and commercial businesses closer together, which will drive efficiencies, improve operational effectiveness and deliver significant cost savings”

GE verandert aan de top

De toplaag van het management van General Electric wordt dit jaar aardig opgeschud, schrijft Marketwatch. Drie bestuursvoorzitters stappen komend jaar op.

De drie van de bestuursleden die GE gaan verlaten zijn: de lang zittende voormalige bestuursvoorzitter van JP Morgan Chase Douglas Warner III (24 jaar in het bestuur), hoogleraar aan Harvard Business School James Cash (19 jaar) en oud-decaan van Johnson Graduate School of Management Robert Swieringa (14 jaar). Zij worden mogelijk vervangen door CEO van hotelketen Accor Sebastien Bazin, hoogleraar economie aan NYU Peter Henry en CEO van Verizon Lowell McAdam.

De veranderingen bij GE zijn ingegeven door een grote wens naar vernieuwing binnen het bedrijf. Vorig jaar besloot het om de maximale termijn van bestuursleden te verlagen naar vijftien jaar, dat houdt GE fris. Al deze veranderingen bij GE komen in een jaar waarin het ook nog eens het wereldwijde hoofdkantoor verhuist van Connecticut naar Boston. Het lijkt allemaal te passen bij de geïnspireerde leiding van voorzitter Jeff Immelt, die GE het afgelopen jaar naar een record marktwaarde heeft gestuwd van 40 miljard dollar. Hij verdiende daarvoor 33 miljoen dollar.