‘Medische privacy van piloot moet bij gevaar wijken’

Twee weken voor de crash van het toestel van Germanwings, waarbij co-piloot Andreas Lubitz de overige 149 inzittenden opzettelijk met zich meesleepte in de dood, had een arts er bij Lubitz op aangedrongen zich te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Dat schrijven onderzoekers van de Franse luchtvaartdienst BEA in hun zondag gepubliceerde, definitieve rapport over de geruchtmakende crash. Ook blijkt dat in het stoffelijk overschot van Lubitz verschillende antidepressiva zijn gevonden.

De 27-jarige co-piloot liet het vliegtuig (een Airbus A320, op weg van Barcelona naar Düsseldorf) op 24 maart 2015 met opzet te pletter slaan op een berg in Zuid-Frankrijk. Hij vergrendelde de cockpit toen de gezagvoerder even naar het toilet was. Diens gebons op de deur en wanhoopskreten negeerde hij. Alle 150 inzittenden , onder wie een groep schoolkinderen, kwamen om.

Hoewel verscheidene artsen wisten van de labiele toestand van Lubitz, waarschuwde geen van hen zijn werkgever Germanwings, een dochterbedrijf van Lufthansa.

De onderzoekers bevelen daarom aan medische professionals voortaan te verplichten autoriteiten te waarschuwen als de psychische gesteldheid van een piloot een gevaar zou kunnen vormen voor anderen. De afweging tussen het belang van de privacy van de patiënt en dat van mensen die de dupe zouden kunnen worden van de handelwijze van de patiënt ligt echter gevoelig.

Tot nu toe regelden landen zelf in hoeverre een arts zich aan zijn zwijgplicht moet houden. Duitse artsen mogen voorbijgaan aan de privacy als ze vrezen dat de persoon een direct gevaar vormt voor zichzelf of anderen. Maar volgens de BEA zijn de Duitse regels erg strikt en vrezen artsen voor hun baan als ze privacygevoelige informatie te snel doorgeven.

Opmerkelijke andere aanbeveling is dat cockpitregels niet moeten worden aangepast. De cockpit kan alleen van binnenuit worden geopend. Die veiligheidsmaatregel was ingevoerd na de aanslagen van 11 september 2001. Volgens de BEA is het nog net zo belangrijk piloten te beschermen tegen aanvallers in het vliegtuig.