Geraint Thomas wint secondenspel in Rit naar de Zon

De Britse wielrenner Geraint Thomas schreef zondag de eerste serieuze etappekoers van 2016 op zijn naam, Parijs-Nice.

De Britse wielrenner Geraint Thomas heeft de etappekoers Parijs-Nice gewonnen. De 29-jarige renner van Team Sky moest zondag tot het uiterste gaan om in de slotrit van de Rit naar de Zon een aanval van de Spanjaard Alberto Contador te pareren. Dat lukte de Brit die in een groepje net achter de drie vluchters binnenkwam. De sprint van de kopgroep werd gewonnen door de Belg Tim Wellens van Lotto-Soudal. Hij hield Contador en de Australiër Richie Porte achter zich.

In het eindklassement hield Thomas vier tellen voorsprong over op Contador. Porte, de winnaar van vorig jaar, werd derde. De Nederlandse klassementstroeven Tom Dumoulin en Wilco Kelderman konden zich zondag in de lastige rit over de Côte de Peille en de Col d’Èze opnieuw niet in de kop van de wedstrijd handhaven. Beiden kwamen, net als Lieuwe Westra, binnen in een groepje op 1.26 minuut van ritwinnaar Wellens. Dumoulin, kopman van Giant-Alpecin, bleef de beste Nederlander in het klassement: twaalfde. Kelderman kwam meteen achter de Limburger op plaats dertien uit.

Thomas, drievoudig wereldkampioen ploegachtervolging op de baan, viel vorig jaar op in de Tour de France als meesterknecht van eindwinnaar Chris Froome. Nadat hij in het voorjaar al de E3 Prijs Harelbeke had gewonnen bleek hij ook in het hooggebergte een belangrijke kracht voor het Britse Sky. Hij stond in de Tour lange tijd vierde, tot na een inzinking twee dagen voor Parijs terugviel naar de vijftiende plaats. Dit jaar won de renner Cardiff al de Ronde van de Algarve, net als in 2015.

Zaterdag nam Thomas de leiderstrui over van de Australiër Michael Matthews in een door de Rus Ilnoer Zakarin gewonnen rit met aankomst bergop in La Madone d’Utelle. In de slotrit verdedigde hij een voorsprong van vijftien seconden op Contador. De Spanjaard viel net als zaterdag een aantal keren aan. Op de Col d’Èze achterhaalde hij in gezelschap van Porte de eerder ontsnapte Wellens. Met de op de streep te verdienen bonificatieseconden kwam de gele trui binnen zijn bereik, maar Thomas hervond in de achtervolging de goede benen, met dank ook aan zijn Colombiaanse ploeggenoot Sergio Henao. (ANP)