Eerst winnen en cashen, dan pas komen de Spelen

Duitse springruiters winnen prijs na prijs en cashen veel geld, Nederlanders denken voornamelijk aan de Olympische Spelen in Rio.

Wéér klinkt het Duitse volkslied na een grote springwedstrijd. Zondag werd Marcus Ehning gehuldigd in Den Bosch. Zijn overwinning in de Grote Prijs van Indoor Brabant is alweer de zesde grote zege voor een Duitse springruiter in de afgelopen drie maanden.

De Duitsers verkeren in bloedvorm. Is dat te vroeg voor ‘Rio’? De topruiters uit Nederland bewandelen een vrij onzichtbaar pad richting de Olympische Spelen van komende zomer.

Dat de 41-jarige Ehning met zijn paard Cornado de belangrijkste prijs in Den Bosch wint, is waarschijnlijk een schrale troost voor springamazone Lisa Nooren. Na de flinke val van haar paard brak het achttienjarige toptalent zaterdag haar sleutelbeen. Een dag later wint haar idool Ehning de Grote Prijs in Den Bosch.

De twee kennen elkaar maar al te goed. Na de voor Ehning mislukte wereldkampioenschappen in 2006 in Aken koos de springruiter voor een persoonlijke trainer: Lisa’s vader, Henk Nooren.

„Ik hoop dat het goed met haar gaat”, zegt Ehning, „maar dit is wel een risico van ons vak. Iedereen valt wel eens van zijn paard. Ik hoop voor haar dat ze hier ook spoedig een keer zal staan. Maar vooralsnog doet Duitsland het super.” Ehning houdt op Indoor Brabant zijn landgenoot Hans-Dieter Dreher achter zich en wint 123.750 euro aan prijzengeld.

De Duitse springruiters heersen. Met verschillende ruiters en paarden behalen ze wereldwijd de podiumplekken en eindzeges op grote springwedstrijden. Een week eerder, bij de Grote Prijs van Qatar, was zelfs het hele podium Duits. Toen met Ludger Beerbaum, Daniel Deusser en Christian Ahlmann.

„We zijn een sterk land”, zegt de schuchtere Ehning. „Ons geheim is dat we veel goede ruiters hebben, die ook nog eens prijzen kunnen winnen met meerdere paarden. Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal presteren op de Olympische Spelen. Het is aan ons deze goede vorm vast te houden. Hopelijk pieken we niet te vroeg.”

De meeste van zijn Duitse collega’s zijn een stuk minder introvert. „Wieder Deutschland”, roept Daniel Deusser (zesde) nog. Ook nummer twee Dreher kan zijn grijns niet onderdrukken. „Met het oog op ‘Rio’ ziet het er heel goed uit voor ons”, geeft Dreher aan. „We hebben altijd wel een goed team klaarstaan. De ervaring van onze ruiters is ook onze kracht. We zullen op de Spelen nog iets extra's kunnen geven.”

Waar de Duitsers de laatste tijd veel prijzengeld bijeen harken, blijven de Nederlandse topcombinaties vrij onzichtbaar. Willem Greve wordt in Den Bosch derde, maar Europees en wereldkampioen Jeroen Dubbeldam laat de grote indoorwedstrijden schieten. Past niet in de planning voor Rio. En Gerco Schröder komt in Den Bosch niet met zijn sterkste paarden in actie. Dreher: „Die Nederlanders hebben altijd hun eigen plan. Alles voor de Spelen. Dat is niks voor ons. Wij hebben ook een plan, maar waarom zouden we deze prijzen laten lopen als we nu goed in vorm zijn?”

De Nederlandse bondscoach Rob Ehrens kan er wel om lachen. „Laat die Duitsers nu maar alles winnen”, zegt de Limburger. „Wij zullen er staan in Rio de Janeiro, als het écht moet.”

    • Robert Hüsken