Eén ding is zeker: Topalov gaat kandidatentoernooi niet winnen

Anish Giri remiseert in Moskou driemaal achter elkaar

Toen oud-wereldkampioen Anand vrijdag in de eerste ronde van het kandidatenschaaktoernooi in Moskou de leiding nam door een overwinning op Veselin Topalov, moest iedereen denken aan de vorige editie, twee jaar geleden in Chanty-Mansiesjk. Anand was toen 44 en werd beschouwd als een mastodont die zijn tijd had gehad, maar het ging anders; hij won in de eerste ronde, vervolgens ook in de derde ronde, hij won het toernooi en werd uitdager van Magnus Carlsen.

Zondag kwam Anand in de derde ronde in het voordeel tegen Fabiano Caruana. Het kon toch niet waar zijn dat de geschiedenis zich herhaalde? Dan zouden we later dit jaar een derde WK-match tussen Carlsen en Anand krijgen. Met alle respect voor Anand wil de schaakwereld wel eens wat anders zien.

Maar zo ging het niet. Caruana hield stand en Anand deelt na drie ronden de eerste plaats met Sergey Karjakin en Levon Aronian. Zij zijn de enigen tot nu toe die een partij konden winnen.

Anish Giri speelde drie keer remise. Saai waren die partijen zeker niet. Twee keer, tegen Aronian en Karjakin, leek het of Giri uitstekende winstkansen kreeg, maar het kwam er net niet uit.

Zondag offerde Giri tegen Karjakin twee stukken om vervolgens remise door eeuwig schaak te forceren. Dat was aardig om te zien, maar ook teleurstellend. Vlak voordat Giri zijn stukken offerde, had hij een pion gewonnen. Karjakin had er wel wat compensatie voor, maar het hield niet over. Echt iets voor Giri om dat voordeeltje te verzilveren, zou je denken.

Maar Giri vertrouwde het niet en koos voor een actie die hem in elk geval remise garandeerde. En misschien, zo moet hij gedacht hebben, zat er nog wel meer in, als de wind gunstig stond.

Op de persconferentie na de partijen is Giri altijd een ware spraakwaterval die zijn tafelgenoten vaak tot zwijgen brengt. Hij gaf aan dat hij zonder pionwinst en zonder stukoffers op een ingewikkelde manier duidelijk voordeel had kunnen bereiken. De stroom van varianten die hij gaf was indrukwekkend en de computers geven hem gelijk. Jammer dat hij het zo niet gespeeld had.

Er zijn pas drie van de veertien ronden voorbij, maar we kunnen al veilig zeggen dat Topalov, ook een oud-wereldkampioen, het toernooi niet zal winnen. Niet alleen omdat hij twee keer verloor, eerst van Anand en later van Aronian. Ook niet omdat hij al 40 jaar is, want Anand is tenslotte al 46, maar wel door het krachteloze spel dat hij hier laat zien, en ook omdat hij al lang voor het toernooi begon, had laten merken dat hij er eigenlijk weinig zin in had.

Topalov had lang geaarzeld voor hij besloot om deel te nemen aan het kandidatentoernooi in Moskou. Hij zei dat hij gemerkt had dat er belangrijker dingen in het leven waren dan schaken, en toen hij eindelijk voor het toernooi had toegezegd, waarschuwde hij dat we niet veel van hem moesten verwachten. Je zou bijna denken dat hij alleen meedoet omdat zijn plaats anders naar Vladimir Kramnik was gegaan, de schaker die sinds hun WK-match van 2006 geldt als zijn vijand.

Zie diagram

Sergey Karjakin - Hikaru Nakamura, tweede ronde kandidatentoernooi Moskou, na wits 29ste zet.

Wit staat beter, vooral door de treurige positie van zwarts Lb7, maar met 29...Pxd4 30. Lxd4 Lxd4 31. exd4 Df6 zou zwart zich goed kunnen verdedigen.

Eerder in de partij had het er erger voor hem uitgezien en misschien kwam het daardoor dat hij nu impulsief een kans dacht te grijpen die er niet is. 29...Pxg3 Nakamura denkt dat hij het stuk dat hij offert terug zal krijgen. 30. fxg3 Pxd4 31. Lxd4 Lxd4 32. exd4 De3+ 33. Df2 Maar nu zal Nakamura hebben gezien dat het mis was. 33...Dxd3 Dat was de bedoeling, zwart heeft zijn stuk terug. 34. Tc7 Maar zo wint wit weer een stuk. 34...f5 35. Txb7 h6 36. Lxd5+ Kh7 37. Lg2 Te2 38. Lf1 Zwart gaf op.

    • Hans Ree