Edwin van der Sar: Hij kan het nog

Foto’s David van Dam

Met zijn rechterhand wees hij naar de hoek van het doel. Zo probeerde hij strafschopnemers al af te leiden in wedstrijden tegen Chelsea en Zweden. Zaterdag deed Edwin van der Sar (45) het namens VV Noordwijk tegen Jodan Boys uit Gouda. En het werkte, hij stopte de strafschop. Zoals hij eerder inzetten van Nicolas Anelka en Olof Mellberg stopte, hield hij nu Jorn van Lunteren van scoren.

VV Noordwijk, de amateurclub waar Van der Sar speelde voordat hij in 1990 naar Ajax ging, had zijn hulp nodig. Tijdens de spannende titelrace in de hoofdklasse was hun eerste keeper geblesseerd en dus vroeg hoofd technische zaken Pieter Vink de huidig directeur van Ajax om eenmalig terug te keren. Media uit Spanje, Italië. Engeland en zelfs China kwamen op Sportpark Duinwetering om de recordinternational van Nederland aan het werk te zien. „Dit is wel iets groter geworden dan ik zelf verwacht en gehoopt had”, zei Van der Sar tegen de NOS.

Het werd uiteindelijk 1-1 in Noordwijk. Na afloop werd Van der Sar omringd door fans. Alleen de reservekeepers van VV Noordwijk waren niet blij, ze voelden zich gepasseerd. Een gesprek met de clubleiding volgde. Eén geruststelling: de rentree van Van der Sar was volgens hemzelf echt eenmalig. (NRC)