Ebonit rekt Haydns muziek gloedvol op

Haydn schreef zijn beroemde orkeststuk Die sieben letzten Worte voor een ondergrondse plechtigheid in Cadiz, op Goede Vrijdag 1786. De bisschop preekte op de zeven Kruiswoorden, en tussendoor klonk Haydns muziek. Later ontstonden er verschillende bewerkingen, onder meer voor koor en orkest en voor strijkkwartet. Het jonge Nederlandse Ebonit Saxophone Quartet herschept op zijn debuut-cd de oorspronkelijke context van de muziek, door voorafgaand aan elk deel een tekst te laten uitspreken door stemkunstenares Claron McFadden, in de rol van bisschop. Dat is leuk bedacht, hoewel het de flow van de muziek enigszins verstoort. Effectiever is het inruilen van een aantal Haydn-delen voor twintigste-eeuwse stukken van Reger, Webern, Sibelius en Sjostakovitsj. De afwisseling werkt heel goed, te meer doordat Ebonit met doortimmerde interpretaties op de proppen komt, met een gloedvolle samenklank en mooie solo’s.